Amenzi de peste 400 de mii de lei aplicate de ISU în baruri, mall-uri şi cinematografe din Constanţa
Publicat de , 16 noiembrie 2015, 15:06
Biroul de comunicare al ISU Dobrogea anunţă că, în perioada 9 – 15 noiembrie 2015, pompierii au efectuat un număr de 28 verificări inopinate la unităţile de alimentaţie publică, săli de cinematograf şi mall-uri care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Constanţa.
Toate acţiunile de control au avut loc în cooperare cu efective ale Inspectoratelor judeţene de Poliţie şi de Jandarmi Constanţa, iar dintre acestea 20 au fost efectuate pe timpul nopţii şi doar 8 pe timpul zilei.
Situaţia efectuării verificărilor este următoarea:
– la 18 unităţi de alimentaţie publică s-a finalizat acţiunea de control;
– la 5 unităţi de alimentaţie publică acţiunea de control este în curs de finalizare, întrucât la momentul controlului administratorii nu au putut prezenta toate documentele solicitate;
– la 5 unităţi de alimentaţie publică acţiunea de control nu s-a putut desfăşura, întrucât obiectivul era închis pentru public.
În urma verificărilor efectuate au fost constatate 134 deficienţe pentru care s-au aplicat tot atâtea sancţiuni constând în avertismente şi amenzi ce însumează aproximativ 443.000 lei.
Cele mai frecvente deficienţe constatate în timpul acţiunilor de control sunt:
– lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu;
– deficienţe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor;
– deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor;
– din punct de vedere al prevenirii situaţiilor de urgenţă, având caracter tehnic.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul înainte de începerea lucrărilor execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora. Totodată, proprietarul ori beneficiarul are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri care intră sub incidenţa HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, potrivit normelor actuale, spaţiul trebuie autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, în măsura în care:
– are destinaţia de alimentaţie publică şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;
– are funcţiunea de comerţ şi o suprafaţă desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp;
– este sală aglomerată (mai mult de 200 persoane la parter şi o suprafaţa ce revine unei persoane mai mică de 4 mp).