Încep audierile miniştrilor Cabinetului Cioloş în Parlament
Publicat de , 16 noiembrie 2015, 09:56
La Parlament începe luni dimineaţa, în jurul orei 10.00, şedinţa Birourilor Permanente reunite, unde se va decide calendarul audierilor miniştrilor în comisiile de specialitate. Ulterior, în cursul după-amiezii, vor începe şi audierile miniştrilor, care ar putea continua şi în ziua de marţi.
Marţi seară este aşteptată şi ceremonia de depunere a jurământului noilor miniştri la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, dacă miniştrii vor primi votul de încredere al parlamentarilor. Cabinetul are nevoie de 274 de voturi pentru a fi învestit.
Şedinţa camerelor reunite în care premierul desemnat va prezenta Programul de guvernare va începe marţi dimineaţa, la ora 10.00, urmând ca tot în cursul zilei de mâine să se dea şi votul de învestitură, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, luni dimineaţa, care a aăugat că audierile miniştrilor în comisiile de specialitate încep luni, la ora 13.00.
Cu excepţia PNL, UDMR şi a UNPR, restul partidelor parlamentare fie nu au luat încă o decizie cu privire la susţinerea lui Dacian Cioloş, fie au anunţat clar că nu îl vor vota sau au pus condiţii stricte pentru susţinere. Astfel, PSD – partidul cu cel mai mare număr de parlamentari – a anunţat că va vota noul Cabinet, însă îl va supraveghea atent şi orice „derapaj” va fi sancţionat.
Social-democraţii i-au prezentat lui Dacian Cioloş o serie de condiţii la care PSD nu vrea să renunţe. Au condiţionat sprijinul de continuarea măsurilor luate de Victor Ponta, dar şi de menţinerea ritmului de creştere economică. PSD este, de altfel, şi cea mai mare ameninţare la adresa Guvernului Cioloş, putând forma cel mai uşor o majoritate în jurul său pentru a iniţia şi chiar a trece o moţiune de cenzură.
Pe de altă parte, UDMR a anunţat că va lua o decizie oficială luni, în cadrul grupurilor parlamentare, însă propunerea preşedintelui Kelemen Hunor este de a vota Cabinetul. „Propunerea mea este susţinerea pentru învestitură a Guvernului Cioloş, înainte de oricine, premierul desemnat merită un vot pozitiv şi din partea noastră pentru a începe activitatea guvernamentală”, a spus Kelemen.
ALDE a anunţat clar că nu va susţine acest Guvern, considerând „nedemocratică” formarea unui Executiv fără membri cu apartenenţă politică, decişi prin negociere.
UNPR, în schimb, a susţinut că nu are nicio solicitare, parlamentarii formaţiunii susţinând propunerea preşedintelui Klaus Iohannis şi, implicit, noul Guvern.
Iată componenţa Guvernului Dacian Cioloş:
§ Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Grigore Borc
§ Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale si Administrației Publice – Vasile Dîncu
§ Ministerul Afacerilor Externe – Lazar Comănescu
§ Ministerul Afacerilor Interne – Petre Tobă
§ Ministerul Apărării Naționale – Mihnea Ioan Motoc
§ Ministerul Finanțelor Publice – Anca Dana Dragu Paliu
§ Ministerul Justiției – Cristina Guseth
§ Ministerul Fondurilor Europene – Aura Carmen Răducu
§ Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale – Achim Irimescu
§ Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice – Claudia Ana Moarcăș
§ Ministrul Energiei – Victor Vlad Grigorescu
§ Ministerul Transporturilor – Costescu Marian Dan
§ Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Cristiana Pașca Palmer
§ Ministerul Sănătății – Patriciu Achimaș-Cadariu
§ Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Adrian Curaj
§ Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – Marius-Raul Bostan
§ Ministerul Culturii – Vlad Alexandrescu
§ Ministerul Tineretului și Sportului – Elisabeta Lipă
§ Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social – Victoria-Violeta Alexandru
§ Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni – Dan Stoenescu
§ Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul – Ciprian Bucur
§ Șeful Cancelariei Primului ministru – Ioan Dragoș Tudorache.
Dacian Cioloş ar putea marca marţi, la votul de învestitură din Parlament, mai multe premiere. Cea mai importantă este faptul că ar putea ajunge în fruntea primul Guvern de după 1989 care este format exclusiv din oameni fără apartenenţă politică. Cioloş este însă al treilea premier fără carnet de partid, după Mugur Isărescu şi Mihai Răzvan Ungureanu.
Cabinetul pe care l-a format Cioloş este al 18-lea al României, după cele două guverne Petre Roman (decembrie 1989 – octombrie 1991), Guvernul Stolojan (octombrie 1991 – noiembrie 1992), Guvernul Văcăroiu (noiembrie 1992 – decembrie 1996), Guvernul Ciorbea (decembrie 1996 – aprilie 1998), Guvernul Vasile (aprilie 1998 – decembrie 1999), Guvernul Isărescu (decembrie 1999 – decembrie 2000), Guvernul Năstase (decembrie 2000 – decembrie 2004), cele două guverne Tăriceanu (decembrie 2004 – decembrie 2008), cele două Guverne Boc (decembrie 2008 – februarie 2012), Guvernul Ungureanu (februarie 2012 – aprilie 2012) şi cele patru guverne Ponta (mai 2012 – noiembrie 2015).
Între timp, România a mai avut şi şase premieri interimari: Gavril Dejeu, Alexandru Athanasiu, Eugen Bejinariu, Cătălin Predoiu, Gabriel Oprea şi Sorin Cîmpeanu. Cioloş ar putea veni, astfel, cu premiera unui Guvern format exclusiv din tehnocraţi şi miniştri fără apartenenţă politică.