Constănţenii depun, de luni, actele pentru ajutoarele de încălzire
Publicat de , 26 octombrie 2015, 08:14
Constănțenii care au dreptul să primească ajutoare la încălzire își pot depune dosarele de solicitare începând de astăzi. Constănțenii care utilizează energie termică în sistem centralizat pot depune cererile la sediul Primăriei de pe strada Ecaterina Varga nr. 25 – 27. Cei care folosesc drept combustibil gazele naturale, energia electrică și buteliile GPL trebuie să depună dosarele la sediul din incinta City Park Mall, bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, Sky Level. Locuitorii care se încălzesc cu lemne de foc trebuie să meargă la sediul de pe strada Amzacea nr. 13.
Dosarele de solicitare a ajutoarelor de încălzire trebuie să cuprindă următoarele documente:
1. Actul de locuință: contract de vânzare-cumpărare, închiriere, comodat sau concesiune, certificat de moştenitor, împuternicire notarială.
2. Acte doveditoare privind componența familiei: copie după cartea de identitate a fiecărui membru de familie trecut de 14 sau certificate de naştere pentru persoanele cu vârsta sub 14 ani.
3. Acte doveditoare privind veniturile realizate de membrii familiei: adeverință de salariu, adeverință de venit de la Administrația Finanțelor Publice.
4. Talonul autoturismului (din care să reiasă anul de fabricație), copie după actul de proprietate al bunurilor deținute de membrii familiei, copie după ultima factură de plată pentru abonaţii RADET, Congaz sau Enel (în funcție de modalitatea de încălzire), adeverinţă de la asociaţia de proprietari în care să fie menționate numele şi numărul persoanelor din familie.
5. Cerere-tip care se poate procura de la sediile Primăriei aflate pe strada Ecaterina Varga nr. 25-27, bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116 C și strada Amzacea nr. 13. Formularul se poate descărca și de pe site-ul: www.primaria-constanta.ro.
Cine are dreptul la ajutoare
În cazul celor care au locuințele racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, ajutoarele se acordă doar familiilor ale căror venituri nu trec de 786 de lei lunar pe membru sau persoanelor singure care câștigă maximum 1.082 de lei lunar. Cei care folosesc ca principală sursă de încălzire lemnele vor primi sprijin doar dacă nu depășesc venitul lunar de 1.800 de lei pe persoană, în cazul familiilor, respectiv 2.100 de lei, în cazul persoanelor singure. Familiile care utilizează drept sursă de încălzire buteliile GPL primesc sprijin doar dacă veniturile pe membru de familie nu depășesc 1.600 de lei lunar, iar persoanele singure care utilizează aceeași sursă primesc ajutoare dacă nu câștigă mai mult de 1.900 de lei pe lună. De asemenea, beneficiază de sprijin utilizatorii gazelor naturale care câștigă maximum 615 lei pe lună și locuitorii care folosesc energie electrică și au un venit de cel mult 915 lei lunar, indiferent că vorbim despre venitul pe membru de familie sau al persoanelor singure.
Nu toate persoanele și familiile care se înscriu în criteriile privind venitul maxim au dreptul la ajutoare. Cei care au în proprietate mai mult de o casă, dețin un automobil mai nou de 10 ani sau orice alt tip de autovehicul (utilaje agricole, bărci cu motor, motociclete), au depozite în bănci mai mari de 3.000 de lei ori dețin terenuri agricole și animale a căror producție anuală depășește 1.000 de euro (în cazul persoanelor singure) sau 2.500 de euro (pentru familii) nu au dreptul la ajutoare de încălzire.