Plăcinta dobrogeană – dobrogeană doar cu numele. Constanţa nu are nici un produs tradiţional
Publicat de Bogdan Comșa, 18 octombrie 2015, 18:13
Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa, alături de alte 12 judeţe, nu au niciun produs tradiţional atestat, arată Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii.
În total, 480 de produse sunt atestate în România ca fiind „tradiţionale”, iar alte 10 dosare sunt în lucru, spune aceeaşi sursă.
Cele mai multe sunt produsele din carne, urmate de cele din lapte şi de panificaţie, iar judeţele cu cel mai mare număr de atestate sunt Braşov, urmat la mare distanţă de Maramureş şi Alba.
Conform condiţiilor din noua legislaţie, produsul tradiţional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obţinut în mod industrial, nu trebuie să conţină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, cu o reţetă transmisă din generaţii.