Andrei Șerban – o poveste care avea să revoluţioneze teatrul mondial
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 octombrie 2015, 10:00
Regizorul român care după părerea multora a împărţit istoria teatrului în epoca de dinainte şi cea după – Andrei Serban, s-a născut la 21 iunie 1943, la Bucureşti. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, după ce a urmat mai întâi actoria şi apoi regia.
Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, un lăcaş plin de efervescenţă creatoare. Aici a pus în scenă primele sale spectacole între care Iulius Cezar de William Shakespeare sau Omul cel bun din Siciuan – de Bertolt Brecht.
Momentul de cotitură în carieră apare atunci când este invitat în 1969 de Ellen Stewart – director al companiei „La MaMa”, în SUA, la New York, cu o bursă Ford. În 1970 a plecat la Paris şi a studiat La Centrul Internaţional de Cercetări Teatrale al lui Peter Brook, Andrei Şerban devenindu-i asistent. În toamna anului 1971, Andrei Serban hotărăşte să lase în urmă România şi alege America. La sfârşitul acelei toamne, acum mai bine de 40 de ani, începea o poveste care avea să revoluţioneze teatrul mondial: Trilogia antică. Spectacolul este considerat drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti de la sfârşitul de secol XX.