Arta culinară „intersectează ” matematica
Publicat de , 17 octombrie 2015, 10:10
În cadrul primului Colocviu de matematică româno-turc, desfășurat zilele acestea la Constanța, un moment aparte l-a constituit Show-ul culinar, pe care l-au făcut doi bucătari turci.
Dacă se poate face o conexiune între matematică și arta culinară, aflăm de la profesoara Narcis Amza.
Bucătarii turci au fost, evident, în centrul atenției.
“Am venit special din Izmir pentru a face cunoscută bucătăria tradițională turcească, invitați ai Centrului Cultural Yunus Emre, din Constanța. Preparatul specific din zona noastră este chifteaua de Izmir, pe care l-am gătit în bucătăria hotelului Aurora, alături de bucătarii români, cărora le mulțumim.
Am mai gătit vinete umplute, bulgur, pilaf, sote de pui, fasole roșie și mai multe feluri de salate.
Noi lucrăm pentru Universitatea 9 Iulie din Izmir, iar în Turcia avem o bucătărie foarte bogată, diversificată și putem prepara, imediat, orice!”
Gazda evenimentului, Meryem Mambet, Președinta Asociației Saladin Agiakai, a oferit invitaților – Consulul general al Republicii Turcia, profesori universitari din România, Turcia, Kuweit, reprezentanți ai Centrului Cultural Turc Yunus Emre și jurnaliști un spectacol folcloric susținut de artiști români și turco-tătari, care au completat în mod foarte plăcut Show-ul culinar.