TULCEA: Operatorii turistici, pesimiști în ceea ce privește sezonul estival în Delta Dunării

Publicat de Doina Sirbu, 28 aprilie 2025, 13:18
Unii operatorii turistici din Delta Dunării sunt pesimiști în ceea ce privește sezonul estival din acest an și speră în revenirea vizitatorilor străini, în ciuda gradului de rezervare pe care l-au avut de sărbătorile pascale, de 75%, și al celui pentru minivacanța de 1 mai, care se anunță a fi unul similar.
Reprezentantul unui hotel din Sulina, Giani Suru, a declarat pentru AGERPRES că anul trecut gradul de ocupare a unității pe care o reprezintă în sezonul estival a fost de 80%, în condițiile în care numărul turiștilor străini a scăzut în ultimii ani pe fondul războiului din Ucraina.
‘Ne așteptăm la o scădere anul acesta, la modul general, pentru că situația politică este destul de complicată iar oamenii țin cont de ea. În plus, costul coșului mediu crește foarte mult și afectează turismul. Voucherele de vacanță afectează și ele. Nu știu dacă asta se va întâmpla chiar din acest an, pentru că pe piață mai sunt vouchere de 1.600 de lei de anul trecut neconsumate. Cred că scumpirile din piață vor fi principalul factor pentru care oamenii vor renunța la vacanță sau o vor scurta’, a menționat Giani Suru.
El speră ca anul acesta gradul de ocupare a unității să fie la același nivel cu cel de anul trecut.
‘Turiștii străini au lipsit complet în anii precedenți, dar anul acesta, e o surpriză plăcută, observăm că vin rezervări în proporție de 20% din partea lor. Sper să menținem gradul de ocupare de anul trecut (80% – n.red.) iar în ajutorul nostru să vină acest flux de turiști străini care au lipsit complet anul trecut’, a mai spus reprezentantul hotelului din orașul Sulina.
La rândul său, reprezentanta Muzeului Ivan Patzaichin din satul Mila 23, Lucica Buhaev, și-a exprimat încrederea într-un sezon turistic bun.
‘Pensiunile care vor să colaboreze cu muzeul se laudă că au deja oaspeți pe o perioadă foarte lungă, din primăvară până în toamnă. Mila 23 promite din punct de vedere turistic’, a afirmat Lucica Buhaev.
Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.178 kilometri pătrați, 82% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României iar restul, pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, numără peste 8.000 de specii, fiind renumită pentru fauna ornitologică. Comunitățile locale din Delta Dunării se caracterizează prin diversitate etnică, principalele ocupații ale persoanelor din localitățile înconjurate de ape fiind pescuitul, turismul și creșterea animalelor.
Sursă: AGERPRES