23 aprilie – Ziua limbii engleze (ONU)
Aproape 1,5 miliarde de oameni vorbeau limba engleză, nativ sau ca a doua limbă, în întreaga lume, la nivelul anului 2023.

Publicat de Doina Sirbu, 23 aprilie 2025, 10:33
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De asemenea, 23 aprilie reprezintă ziua de naștere și de moarte a dramaturgului britanic William Shakespeare (1564-1616).
Ziua limbii engleze, la fel ca și a celorlalte limbi celebrate de ONU, are scopul de a crește gradul de conștientizare și respect pentru istoria, cultura și realizările fiecăreia dintre cele șase limbi de lucru în rândul comunității ONU.
Limba engleză, alături de limba franceză, este una dintre cele două limbi de lucru ale Secretariatului Națiunilor Unite și una dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor Unite (araba, chineza, engleza, franceza, rusa și spaniola). Pentru că este atât de răspândită, limba engleză este adesea menționată ca ‘world language’ sau ‘lingua franca’ a epocii moderne, potrivit www.un.org/en.
Scopul marcării zilelor lingvistice ale ONU este să sărbătorească multilingvismul și diversitatea culturală, dar și să promoveze o utilizare echilibrată a tuturor celor șase limbi oficiale în întreaga organizație.
Aproape 1,5 miliarde de oameni vorbeau limba engleză, nativ sau ca a doua limbă, în întreaga lume, la nivelul anului 2023, conform https://www.statista.com/. De asemenea, se estimează că una din patru persoane vorbește în prezent limba engleză, conform https://www.un.org/.
Există, la nivelul ONU, Programul de limbă engleză (The English Language Programme – ELP), ce oferă cursuri concepute pentru a îmbunătăți competența generală a limbii engleze, precum și cursuri de comunicare și cursuri speciale pentru a satisface atât nevoile legate de muncă, cât și interesele culturale ale membrilor comunității Națiunilor Unite.
Limba engleză este, de asemenea, folosită din ce în ce mai mult ca o modalitate de comunicare între persoane care vorbesc alte limbi native. Pentru mulți oameni, nevoia de a comunica este mult mai importantă decât nevoia de a vorbi ca un nativ. Așa-numita ‘engleză internațională’ (sau ‘lingua franca’) se referă la engleza care este folosită și dezvoltată de oricine în lume și nu aparține doar vorbitorilor nativi. Există multe dezbateri despre cât de oportun este ca ‘engleza internațională’ să fie standardizată, scrie site-ul https://learnenglish.britishcouncil.org/.
În 2024, cu ocazia marcării acestei zile, a avut loc evenimentul ‘Shakespeare at the UN’, conform https://www.un.org/.
Ziua limbii engleze a fost aleasă să fie marcată la 23 aprilie și pentru a aduce un omagiu poetului și dramaturgului englez William Shakespeare, considerat, în mare măsură, ca fiind unul dintre cei mai mari scriitori în limba engleză și un dramaturg proeminent al lumii. Este adesea numit poet național al Angliei și ‘Poet din Avon’ (‘Bard of Avon’). Multe dintre lucrările sale – incluzând aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, două lungi poeme narative, și multe alte poezii – sunt considerate cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită capacității lui Shakespeare de a depăși narațiunea și de a descrie cele mai intime și profunde aspecte ale naturii umane. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg, potrivit site-ului https://biblacad.ro/.
Sursă: AGERPRES