România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
De asemenea, producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 aprilie 2025, 10:37
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica.
De asemenea, producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.
În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis AGERPRES. Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.
”Consumul redus, coroborat cu lipsa de modernizare a rețelelor și concentrarea mare de prosumatori în anumite zone, a generat supra-voltaje în rețelele de joasă tensiune. Cauzele identificate au fost multiple: de la infrastructură învechită, la prosumatori care au injectat semnificativ favorizați de vremea însorită”, precizează președintele APCE.
Asociația a lansat, în prealabil, un apel civic către prosumatori – persoane fizice și juridice – de a limita temporar injectarea energiei în rețea sau de a deconecta invertoarele, pentru a sprijini funcționarea stabilă a rețelelor locale. ”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat numai astăzi Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.
În opinia sa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune. În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.
”Convingerea noastră este că: ‘Din nefericire, fără să tragă un glonț, Rusia s-a jucat cu mintea a milioane de români pe Tik Tok si pe FB, care, culmea au rămas în psihoza că e bine să dai foc la sat – dacă te superi pe el’… Pe această cale, APCE adresează mulțumiri tuturor celor care au ales responsabilitatea și cooperarea, înțelegând importanța momentului și contribuind la un exercițiu civic de solidaritate energetică”, a adăugat președintele APCE.
Pe de altă parte, specialistul APCE avertizează că fără investiții urgente în modernizarea rețelelor și în soluții de stocare, stabilitatea Sistemului Energetic Național poate deveni vulnerabilă, având în vedere că în 2026 vor fi mai mulți prosumatori, iar provocările vor fi de asemenea mai mari.
”Cu un număr estimat de peste 320.000 de prosumatori în 2026, dintre care mulți vor deține și sisteme de stocare, provocările legate de gestionarea eficientă a energiei produse local se vor intensifica. Fără investiții urgente în modernizarea rețelelor și în soluții de stocare, stabilitatea Sistemului Energetic Național poate deveni vulnerabilă. APCE rămâne dedicată misiunii sale de reprezentare, informare și coeziune a comunității prosumatorilor din România, fiind un partener activ în dialogul cu autoritățile, distribuitorii și consumatorii, pentru o tranziție energetică echitabilă și sustenabilă”, a concluzionat președintele APCE, Dan Pîrșan, în comunicatul citat.
Sursa – Agerpres