Cauza morții Papei Francisc, anunțată oficial de Vatican
În testamentul său, Papa Francisc a cerut să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, „în pământ, fără decorațiuni speciale”, dar cu inscripția „Franciscus”.

Publicat de Adina Sîrbu, 21 aprilie 2025, 22:28
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral şi a unei insuficienţe cardiocirculatorie ireversibilă, a anunţat Vaticanul luni seara.
„Decesul a fost confirmat prin înregistrare electrocardio-terapeutică”, se arată în documentul semnat de directorul Departamentului de Sănătate şi Igienă al Vaticanului, profesorul Andrea Arcangeli. Certificatul mai arată că Papa a intrat în comă înainte de a muri.
Vaticanul publicat luni și testamentul Papei Francisc, în care Suveranul Pontif a a cerut să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, „în pământ, fără decorațiuni speciale”, dar cu inscripția „Franciscus”.
Simţind că se apropie apusul vieţii mele pământeşti şi cu vie speranţă în Viaţa Veşnică, doresc să-mi exprim voinţa testamentară doar în ceea ce priveşte locul înmormântării mele.
Întotdeauna mi-am încredinţat viaţa şi slujirea preoţească şi episcopală Maicii Domnului nostru, Maria Preasfânta. Prin urmare, cer ca rămăşiţele mele muritoare să se odihnească în aşteptarea zilei învierii în Bazilica Papală Santa Maria Maggiore.
Doresc ca ultima mea călătorie pământească să se încheie în acest sanctuar foarte vechi, unde am mers pentru rugăciune la începutul şi la sfârşitul fiecărei călătorii apostolice pentru a încredinţa cu credinţă intenţiile mele Mamei Preacurate şi pentru a-i mulţumi pentru grija sa docilă şi maternă.
Cer ca mormântul meu să fie pregătit în nişa din culoarul lateral dintre Capela Paolina (Capela Salus Populi Romani) şi Capela Sforza din Bazilica Papală menţionată mai sus.
Mormântul trebuie să fie în pământ; simplu, fără decoraţiuni speciale şi cu singura inscripţie: Franciscus.
Cheltuielile pentru pregătirea înmormântării mele vor fi acoperite din suma binefăcătorului pe care am dispus să fie transferată bazilicii papale Santa Maria Maggiore şi pentru care am dat instrucţiuni corespunzătoare arhiepiscopului Rolandas Makrickas, comisar extraordinar al Capitolo Liberiano.
Fie ca Domnul să dea răsplata meritată celor care m-au iubit şi continuă să se roage pentru mine. Suferinţa care a devenit prezentă în ultima parte a vieţii mele o ofer Domnului pentru pace în lume şi fraternitate între popoare.
Papa Francisc s-a stins din viață luni, în a doua zi de Paști, la vârsta de 88 de ani.
„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe trebuie să vă anunţ decesul Sfântului nostru Părinte Francisc, În această dimineaţă, la 7.35, episcopul de Roma, Francisc, s-a întors în Casa Domnului”, a spus cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă, dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârşit, relatează Reuters.
În Duminica Paştelui, cu o zi înainte de moartea sa, la vârsta de 88 de ani, Francisc a avut prima sa apariţie publică prelungită din februarie, intrând în Piaţa Sfântul Petru într-un papamobil alb pentru a saluta mulţimile care îl aclamau.
Şi pentru a doua oară de când a părăsit spitalul pe 23 martie, Papa s-a întâlnit duminică şi cu lideri străini, primindu-l pe vicepreşedintele american JD Vance la reşedinţa sa pentru o scurtă întâlnire.
Prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, şi familia sa au avut, de asemenea, o scurtă întâlnire cu Francisc duminică.
În ultima sa apariţie publică de duminică, Francisc a rostit doar câteva cuvinte, urând un Paşte fericit cu o voce răguşită celor aproximativ 35.000 de persoane adunate în Piaţa Sfântul Petru.
Pentru cineva aflat în convalescenţă după o boală prelungită, Francisc lucra din greu.
Cardinalul Michael Czerny, un înalt oficial de la Vatican care a fost apropiat de Francisc, a declarat „Odihna absolută nu vindecă”, adăugând „El a îmbinat convalescenţa cu calitatea sa de episcop al Romei”.
Austen Ivereigh, un biograf al lui Francisc, a declarat că pontiful „a ascultat cu atenţie sfaturile medicilor săi, dar prima sa prioritate a fost misiunea sa de prezenţă”. „Francisc s-a asigurat că vom avea un papă de Paşte şi şi-a continuat misiunea de prezenţă până la sfârşit”, a declarat biograful.
Sursă: AGERPRES