Peste 24.000 de angajaţi ai MAI, mobilizaţi în perioada minivacanţei de Paşte
Șoselele, supravegheate de 1.600 de polițiști rutieri, cu 400 de radare.

Publicat de Adina Sîrbu, 18 aprilie 2025, 17:47
Aproape 25.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizaţi în fiecare zi din minivacanța de Paște. Aceștia vor avea în atenție cele peste 14.000 de lăcaşuri de cult unde se vor organiza slujbe religioase, la care vor participa peste 2,3 milioane de persoane.
Sunt pregătiți să intervină zilnic aproximativ 5.000 de pompieri-salvatori, pentru limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului-ajutor medical. În sprijin, sunt disponibile în aceste zile 12 aeronave SMURD, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Rugăm credincioşii să aibă grijă cum folosesc lumânările, mai ales când sunt în apropiere alte persoane sau obiecte care pot lua repede foc, precum perdelele şi draperiile. Nu lăsaţi niciodată lumânări aprinse nesupravegheate sau la îndemâna copiilor ori într-un loc unde pot fi răsturnate de animalele de casă. Pentru prevenirea incendiilor şi a altor situaţii de urgenţă, pompierii au intensificat în ultima perioadă acţiunile de verificare la lăcaşurile de cult, unităţi de cazare şi la alte obiective economice care sunt aglomerate de sărbători. De asemenea, s-a pus un accent deosebit pe instruirea preoţilor şi angajaţilor bisericilor cu privire la procedurile de evacuare şi la modul corect de utilizare a stingătoarelor. O ultimă recomandare, pentru a nu deveni victime ale hoţilor, evitaţi să anunţaţi pe Facebook, pe alte conturi de social media,că sunteţi plecaţi în vacanţă. Mai bine postaţi toate acele poze grozave la întoarcerea acasă.
Purtătorul de cuvânt al MAI a mai declarat că peste 1.600 de poliţişti rutieri vor avea în atenţie drumurile aglomerate şi cu risc de producere a unor accidente, iar pentru depistarea şi scoaterea din trafic a şoferilor care sunt un pericol la volan, echipajele rutiere vor acţiona cu aproximativ 400 de aparate radar şi cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de substanţe interzise.
Și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia că perioada sărbătorilor vine şi cu o creştere a riscurilor, de la accidente rutiere şi casnice, până la incidente montane sau situaţii medicale de urgenţă şi a prezentat, azi, efectivele mobilizate şi pregătite să intervină.
Pentru urgenţe medicale, de exemplu, la nivel naţional sunt disponibile 430 de echipaje SMURD sprijinite de aparate de zbor, aproximativ 1.000 de ambulanţe, iar toate unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe funcţionează în aceste zile.
Angajaţii DSU sunt gata să acţioneze în orice situaţie în care va fi nevoie, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al DSU, Bogdan Toma.
Suntem pregătiţi să intervenim 24 de ore din 24, astfel încât să putem garanta un climat de siguranţă pentru cetăţeni, oriunde s-ar afla: în oraş, la munte sau pe drumurile ţării. În acelaşi timp, facem un apel sincer la responsabilitatea fiecăruia dintre dumneavoastră, siguranţa fiind o responsabilitate comună. Vă încurajăm să fiţi prudenţi, să respectaţi recomandările autorităţilor, să adoptaţi măsuri de auto-protecţie şi să rămâneţi calmi în eventualitatea unei situaţii neprevăzute. Totodată, pentru o informare corectă şi actualizată, vă încurajăm să accesaţi site-ul DSU, platforma naţională fiipregătit.ro, aplicaţia DSU, precum şi paginile noastre oficiale de social media, iar în cazul unei urgenţe reale nu ezitaţi să apelaţi numărul unic de urgenţă 112.