Noile reguli de acordare a voucherelor de vacanță. Ghid explicativ
Cum pot beneficia angajații de cei 800 de lei primiți pe cardul de vouchere de vacanță.

Publicat de Adina Sîrbu, 16 aprilie 2025, 19:53 / actualizat: 16 aprilie 2025, 22:12
Guvernul a aprobat mecanismul prin care vor fi acordate voucherele de vacanţă în acest an, când beneficiarii trebuie să contribuie cu jumătate din suma totală de 1.600 de lei.
Omul depune declarație pe proprie răspundere prin care își asumă că va primi acei bani, îi va cheltui și va cofinanța cu 800 de lei un pachet turistic. În clipa respectivă îi vor fi virați cei 800 de lei din partea angajatorului pe card, după care omul va merge în vacanță, va plăti 1.600 de lei și atât. ANAF-ul va face aceste controale random în rândul mai multor beneficiari, va putea să vadă dacă în dreptul CNP-ului lui X, care a primit cei 800 de lei, a fost făcut o plată de minim 1.600 de lei și apoi o factură din partea unei unități de cazare autorizată, a spus Bogdan Ivan, ministrul Economiei.
Ministrul a mai precizat că, pentru cei 800 de lei primiţi pe cardul de vacanţă, fiecare beneficiar va plăti un impozit de 160 de lei, care vor fi opriţi din salariu în luna următoare virării banilor.
La rândul său, secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România și membră în boardul ANAT, Corina Martin, a transmis un Ghid de Informare privind acordarea voucherelor de vacanță.
Documentul clarifică pașii pe care trebuie să-i urmeze angajații pentru a primi voucherele pe cardul de tichete de vacanță, astfel:
- Beneficiarul semnează o declarație în două puncte, prin care optează pentru a primi cei 800 de lei sub formă de vouchere de vacanță și se angajează, totodată, ca, în următoarele 12 luni, să achite cu aceste vouchere maximum 50% din valoarea pachetului turistic la agenții și/sau unități de cazare autorizate/clasificate.
- După depunerea declarației la angajator, angajatului i se încarcă cardul de tichete cu valoarea de 800 de lei, iar acesta poate să își aleagă vacanța dorită în România. Se recomandă utilizarea agențiilor de turism, deoarece acestea pot adăuga, pe lângă cazare, masă, bilete la atracții, festivaluri, excursii și tururi locale, pachete de spa și balneare, bilete de avion sau tren către destinația aleasă în România etc.
Important! Angajatul poate plăti un sejur sau mai multe (fracționate) de minimum 1.600 de lei – cu 800 de lei primiți pe card și diferența, din surse proprii.
Dacă angajatul dorește mai multe vacanțe de valori mai mici (de exemplu, un sejur de 1 Mai la mare și altul în iarnă, la Sinaia), de fiecare dată va trebui să achite din surse proprii aceeași sumă pe care a plătit-o cu cardul de vouchere.
Comparativ cu anii anteriori, se pierde valoarea de 1.600 de lei pe card și mecanismul se complică puțin, însă bugetarii vor primi, totuși, 800 de lei cu care pot continua să exploreze România, completând din resursele proprii. Pentru 2026, ne exprimăm speranța și vom lupta să revenim la modelul funcțional din trecut, care a adus beneficii majore dezvoltării și promovării turismului românesc, conchide reprezentanta FPIOR, Corina Martin.