Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu boala Parkinson

Publicat de Doina Sirbu, 15 aprilie 2025, 10:34
Mii de români sunt diagnosticați anual cu Parkinson, tot mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul tinerilor, deși această boală este mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani.
În anul 2023, de exemplu, potrivit datelor INSP, peste 200 de persoane sub 50 de ani au fost diagnosticate cu această afecțiune. Se estimează că, în țara noastră, aproximativ 70.000 de persoane suferă de Parkinson, spune Cristina Vlădău, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sănătatea Creierului.
“Nu există deocamdată un registru de pacienți care să includă toți pacienții din România. Sunt niște estimări ale numărului, de exemplu, la Casa de Asigurări se cuantifică cumva oamenii care au tratamente și estimarea e undeva la 70.000 de persoane în România”, a spus Cristina Vlădău, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sănătatea Creierului.
Medicul Dan Fărcaş a fost diagnosticat cu această boală în urmă cu 36 de ani dar a reuşit să ducă o viaţă plină şi de calitate. Stabilit în Franța, acesta subliniază importanța sistemului de sănătate în controlul și gestionarea acestei afecțiuni.
“Aici, sistemul sanitar vine în întâmpinarea ta. Eu am un ”edont” (personal specializat –nr.) care vine și mă ajută dacă am nevoie, dacă nu pot să conduc, dacă sunt mai rău, dacă mă simt mai rău mă ajute să fac cumpărăturile și ușurează foarte mult și sistemul. Vine o infirmieră, o asistentă, controlează, verifică starea mea de sănătate. Deci este responsabilitatea sistemului sanitar de a ușura sau de a încărca soarta aparținătorului celui bolnav de Parkinson”, a declarat medicul Dan Fărcaş.
Redactor: Valentin Lungeanu