ANM: Ritmurile vegetative ale culturilor vor evolua normal în cea mai mare parte a zonelor agricole
Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei și a Moldovei, local în vestul și nordul Crișanei, nordul și estul Olteniei, izolat nord-estul Transilvaniei și al Banatului.

Publicat de Doina Sirbu, 14 aprilie 2025, 16:56
Rezerva de umiditate în ogor se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării, iar ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol, doar în depresiunile din centrul și nordul țării procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent, arată prognoza agrometeorologică pentru perioada 15 – 21 aprilie, emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafețe agricole extinse din Crișana, Transilvania, Banat și Oltenia, local în nordul, sudul și sud-estul Moldovei, estul, nordul, nord-estul, sudul, izolat vestul Munteniei, nordul Dobrogei.
Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei și a Moldovei, local în vestul și nordul Crișanei, nordul și estul Olteniei, izolat nord-estul Transilvaniei și al Banatului.
‘Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Dobrogea, local în nordul, estul, sud-estul, sudul, izolat centrul Munteniei, sud-estul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei. Ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în depresiunile din centrul și nordul țării, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent’, se menționează în prognoza agrometeo.
Orzul și grâul de toamnă, în funcție de data semănatului, condițiile pedoclimatice și agrotehnica aplicată, își vor definitiva formarea frunzei a treia (80-100%) la nivelul întregii țări, continuându-se totodată înfrățirea și alungirea paiului (10-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiță se va afla în fazele de înfrunzire (11-17 frunze) și alungire a tulpinii (10-50%), iar izolat în zonele de câmpie se vor înregistra butonizarea și apariția inflorescențelor (10-60%).
Pomii fructiferi vor parcurge înmugurirea și dezmugurirea în toate plantațiile, precum și înflorirea și creșterea frunzelor la speciile timpurii și extratimpurii de sâmburoase.
Vița-de-vie se va afla predominant în fazele de ‘plâns’ și înmugurire, în cea mai mare parte a țării, iar la sfecla de zahăr se vor semnala fazele incipiente de vegetație.
La cartoful pentru consum se va continua plantatul în centrul, estul și sudul țării, iar culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui) semănate până la această dată vor parcurge germinarea și răsărirea, extinzându-se totodată lucrările de semănat.
‘Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul, tăieri și tratamente în vii și livezi, fertilizări, erbicidări) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitații’, afirmă specialiștii ANM.
Aceștia vin și cu o serie de recomandări de specialitate: pregătirea patului germinativ în vederea însămânțărilor de primăvară (floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof); fertilizarea speciilor de toamnă cu îngrășăminte minerale și foliare; erbicidarea cerealierelor păioase și a celorlalte culturi înființate în toamnă; finalizarea tăierilor de rodire și de regenerare în vii și livezi; continuarea tratamentelor fitosanitare în plantațiile pomi-viticole.
Potrivit ANM, pe ansamblu, în perioada 15 – 21 aprilie, va predomina o vreme mai caldă sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5 și 22 grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 10 grade, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 9 – 28 grade, la nivelul întregii țări. Temperatura minimă a aerului va oscila între 1 și 16 grade în cea mai mare parte a regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprins între 9 și 20 grade C în toate zonele agricole, optim desfășurării lucrărilor de semănat, precum și parcurgerii fazelor de germinare și răsărire la culturile de primăvară înființate până la această dată.
Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului în aproape toată țara, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.
Sursă: AGERPRES