Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile
Începe Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii.

Publicat de Adina Sîrbu, 13 aprilie 2025, 08:43
Duminică, 13 aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.
De la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu clerul și credincioșii, a înconjurat Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța în procesiune cu ramuri de salcie și flori, moment urmat de săvârșirea Sfintei Liturghii, iar de la ora 17.00, va oficia slujba Deniei în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2000 de ani ca un om umil, călare pe un măgar, dar a fost aclamat de mulțime ca un împărat. Evangheliile spun că oamenii L-au primit astfel pentru că auziseră de minunea învierii lui Lazăr, care a determinat poporul să creadă că El este Mesia, venit la Ierusalim pentru a pătimi moarte pe cruce de bunăvoie pentru mântuirea lumii.
În amintirea Întâmpinării Domnului în cetatea Ierusalimului cu ramuri finic, credincioșii care participă astăzi la liturghie primesc ramuri de salcie sfințite printr-o rugăciune special rostită de preoți la sfârșitul slujbei.
Mâine, în Sfânta și Marea Luni, de la ora 10.00, ierarhul tomitan va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Greacă din Constanţa, conform unei tradiții vechi de 25 de ani, iar credincioşii vor putea atinge moaştele Sfântului Ierarh Nectarie.
Din duminica Floriilor se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
În această perioadă, Biserica invită pe credincioși la rugăciune mai intensă, în fiecare seară oficiindu-se în biserici slujba Deniei. Termenul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi se traduce prin „priveghere” sau „slujbă nocturnă”. Astfel, denia este slujba Utreniei sau „de dimineaţă”, care se oficiază în seara zilei precedente, pentru a preface întunericul păcatului în lumina sfințeniei.
Ieri, în ajunul sărbătorii credincioşii ortodocşi au participat la procesiuni organizate în mai multe localităţi din ţară.