AUDIO: Competențe și locuri de muncă verzi
Joi, 10 aprilie 2025, la Constanta, a avut loc sesiunea de dezbatere regională, cu tema: „Tranziția către o economie verde: cum colaborăm pentru noi competențe și locuri de muncă”.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 aprilie 2025, 17:52
„Nu suntem pregătiți pentru a acționa în viitor la locul de muncă pentru a fi prietenoși cu mediul și viitorul e aproape. Job-urile viitorului vor fi diferite, copiii noștri vor lucra în alte contexte”, spune Viorica Ghinea, expert în parteneriate.
Este motivul pentru care 50 de ONG-uri la nivel național, din care 7 din Constanța, sunt implicate într-un proiect care pune accent pe protejarea mediului, prin reciclare, refolosire, reducerea risipei, gestionarea consumului, la locul de muncă, prin acțiuni mai responsabile în lumea în care trăim. Proiectul este cofinanțat din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, „Modernizarea instituțiilor pieței muncii“ și este implementat de Asociația de Tineret pentru Invățământ și Știință Solaris.
Parteneri în acest proiect sunt Global Commercium Development SRL și Asociația Consultanților și Experților în Economie Socială România.
Pe piața muncii din zilele noastre sunt din ce în ce mai importante competențele transversale, pentru că majoritatea locurilor de muncă necesită un nivel de interacțiune cu alte persoane. Abilitățile de comunicare eficientă pot contribui la prevenirea neînțelegerilor și a conflictelor. Tot competențe transversale sunt capacitatea de a gestiona eficient timpul, de a lucra bine sub presiune, de adaptare la circumstanțe în schimbare, de inițiativă, de refolosire, recalibrare.
Joi, 10 aprilie 2025, la Constanta, a avut loc sesiunea de dezbatere regională, cu tema: „Tranziția către o economie verde: cum colaborăm pentru noi competențe și locuri de muncă”.
Scopul proiectului este dezvoltarea ONG-urilor pentru derularea măsurilor specifice muncii, prin servicii de sprijin, digitalizare, crearea de rețele, programe de formare, acțiuni de conștientizare a măsurilor întreprinse de ONG-uri pe piața muncii.
Perioada de implementare a proiectului este 01.06.2024 – 31.05.2026.
La sesiunea de dezbatere regională de la Constanța au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale active în piața muncii, angajatori, alți actori instituționali, reprezentanți ai autorităților locale. Următoarea întâlnire va fi la Buzău.
Liliana Fustanela a aflat mai multe de la Viorica Ghinea, expert în parteneriate și reprezentant al Asociației Consultanților și Experților în Economie Socială, unul dintre partenerii proiectului.