Declarația de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare pe anul 2025 trebuie depusă și de utilizatorii non casnici

Publicat de Doina Sirbu, 8 aprilie 2025, 18:09
Din acest an, declarația de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare pe anul 2025 trebuie depusă și de utilizatorii non casnici. Decizia a fost luată de autoritățile locale din Constanța. Cine se încadrează în această categorie aflăm de la directorul executiv adjunct al Serviciului Public de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Constanța, Gabriela Ganea:
“Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, persoanele fizice ce exercită profesii liberale, asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, precum și persoanele juridice fără scop patrimonial, entități constituite în baza prevederilor Ordonanței Guvernului 26/2000 cu modificările și completările ulterioare”, a declarat Gabriela Ganea.
Ce trebuie să facă cei vizați:
“Trebuie să depună declarația de salubrizare atât în calitate de persoană fizică, cu numărul de persoane fizice care locuiesc în imobilul respectiv, cât și declarație pentru entitatea care își ușoară activitatea economică la sediu. Persoanele pot depune declarația de impunere și după 30 aprilie. Nu există sancțiune de depunere peste acest termen pentru obligația de depunere în anul 2025. În schimb, există sancțiune pentru depunerea peste termenul de 30 de zile de la data în care a dobândit calitatea de utilizator casnic sau non-casnic. Deci, dacă în termen de 30 de zile nu este depusă declarația de impunere sau rectificativă rezultată în urma unor modificări intervenite – numărul de persoane care locuiesc într-un imobil, atunci, într-adevăr, există o sancțiune contravențională”, a declarat Gabriela Ganea.
Totuși, nu toți cei vizați vor depune declarațiile. Este și cazul avocatului Eduard Niță, unul dintre inițiatorii petiției pentru prelungirea termenului de depunere a declarațiilor:
“Opinia mea, dacă o persoană fizică autorizată, cum e și cazul cabinetului de avocat, nu desfășoară o activitate efectivă, economică la sediu declarat, este de fapt doar un sediu fiscal, fiecare persoanã fizică autorizată este obligatã să aibă un sediu declarat. În acest caz, eu consider că aceastã taxã nu este datoratã, pentru că și în hotărârea de Consiliu spune clar că utilizator non-casnic este persoana fizică autorizată care beneficiază în mod direct de serviciile de salubritate”, a declarat Eduard Niță.
Potrivit directorului executiv adjunct al SPIT Constanța, nedepunerea declarației până la 30 aprilie nu va atrage sancțiuni. În schimb, dacă intervin modificări în numărul de persoane care locuiesc într-un imobil, iar declarația nu este depusă în termen de 30 aprilie, sanțiunea variază între 100 și 400 de lei, pentru utilizatorii casnici și între 400 și 800 de lei pentru cei non casnici. Termenul stabilit inițial pentru depunere a fost 31 martie. Printr-o decizie internă, acesta a fost prelungit cu o lună.
Redactor: Adrian Băncilă