„Taier de Horezu”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
Ceramică românească de la Horezu (Vâlcea) a intrat în anul 2012 în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.

Publicat de Doina Sirbu, 7 aprilie 2025, 15:09
Meșteșugul olăritului practicat la Horezu, în Vâlcea, s-a dezvoltat începând cu secolul al XVIII-lea, după ctitorirea de către Constantin Brâncoveanu a Mănăstirii Hurezi.
Acest centru de olărit a cunoscut o producție de vase prolifică și neîntreruptă în timp, meșteșugul fiind transmis peste generații, până în contemporaneitate.
În colecția de ceramică a Muzeului de Artă Populară Constanța se află vase lucrate de către reprezentanții importantelor familii de meșteri olari din Horezu: Ogrezeanu, Giubega, Țambrea, Vicșoreanu, Iorga etc.
Piesa prezentată este o farfurie denumită local „taier”, lucrată de către meșterul olar Victor Vicșoreanu (1927-1993), unul dintre cei mai apreciați exponenți ai creativității în domeniul ceramicii populare românești.
Materialele și tehnicile folosite pentru realizarea farfuriei sunt: lut, angobă, coloranți minerali, smalț, frământat prin călcare, modelat la roată, angobat, pictat cu cornul, jirăvit cu gaița, smălțuit, ardere oxidantă.
Decorul constă în patru troițe dispuse axial și patru heruvimi a căror tratare grafică este îmbogățită cu elemente de sorginte etnografică, prin modul cum sunt redate catrințele alese și învărgate. Pe dosul vasului, în pasta umedă a lutului, a fost amprentată ștampila cu numele meșterului Victor Vicșoreanu și a centrului de olărit Horezu. Ceramică românească de la Horezu (Vâlcea) a intrat în anul 2012 în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.
Sursă: Muzeul de Artă Populară Constanța