Ouăle românești, printre cele mai ieftine din UE
Fermele avicole asigură 100% consumul intern de ouă și nu sunt motive pentru scumpirea lor de Paști.

Publicat de Adina Sîrbu, 7 aprilie 2025, 07:45
Prețurile ouălor au crescut ușor față de cele de anul trecut, în perioada premergătoare Paștelui, însă rămân printre cele mai mici din Uniunea Europeană, la poarta fermei, potrivit președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
„Conform Observatorului Preţurilor în Uniunea Europeană, preţul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou”, a spus preşedintele UCPR.
De asemenea, specialistul a spus că prețurile ouălor din România, la poarta fermei, rămân printre cele mai mici la nivelul blocului comunitar, deși înainte de Paște consumul intern creşte cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, faţă de 21 într-o lună obişnuită.
Președintele UCPR a spus că nu sunt motive să se scumpească ouăle la poarta fermei în următoarele două săptămâni, înainte de Paște, în contextul în care preţul înregistrat săptămâna trecută de 211 euro/100 kg a fost mai mic decât cu o săptămână înainte, când s-a raportat aproximativ 215 euro/100 kg.
„Am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cuşcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 şi din sistemul de creştere al găinilor în cuşcă. Bineînţeles că pentru ouăle obţinute din alt sistem de creştere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Şi ambalajul e altul, iar preţul creşte”, a adăugat Ilie Van.
În ceea ce priveşte oferta de ouă a industriei avicole, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, preşedintele UCPR a subliniat că an de an aceasta este mai mare cu aproximativ 50% decât într-o lună obişnuită.
„Fermierii îşi programează fluxurile în aşa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar preţurile sunt bune. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârşitul ciclului, nu le taie acum, ci după Paşte”, a explicat el.
Fermele avicole din România pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează şi la export, în general în ţările Uniunii Europene, schimbul fiind „continuu şi reciproc”.
În plus, a apărut şi producţia ţărănească de ouă. Acum, în aprilie, este chiar vârf de producţie la gospodari în curte”, a punctat Van.
Au apărut deja la vânzare în supermarketuri și ouăle gata vopsite pentru Paşte, însă acestea provin mai mult din ţări precum Austria sau Germania, unde lumea nu prea mai vopseşte ouă.
„La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Practic, asta e bucuria ca în Joia Mare să vopseşti ouăle. Probabil mai sunt câţiva care nu au timp să facă acest lucru şi atunci le cumpără gata vopsite”, a mai spus Ilie Van.
Datele UCPR arată că din cele 219 exploataţii avicole la nivel naţional, 180 sunt membre UCPR, iar o exploataţie poate avea mai multe ferme, fie pentru creşterea puilor, fie pentru creşterea găinilor ouătoare.
Sursă: AGERPRES