„Hands Off!”: Proteste anti-Trump, în SUA și Europa
Participanții și-au exprimat nemulțumirea față de politicile liderului de la Casa Albă.

Publicat de Adina Sîrbu, 6 aprilie 2025, 15:31
Noua politică de taxe vamale a Administraţiei Trump a stârnit primele proteste de amploare atât în Europa, la Paris, Londra, Berlin şi Frankfurt, dar şi în Statele Unite, la Washington şi în alte mari oraşe americane, unde manifestanţii au denunţat derapajele de la democraţie şi politicile comerciale şi sociale ale preşedintelui Donald Trump.
Reunite sub sloganul „Hands Off!” („Jos mâinile!”), manifestațiile au fost organizate în peste 1.200 de locații, acoperind toate cele 50 de state americane, unde participanții și-au exprimat nemulțumirea față de multe dintre politicile președintelui, de la cele sociale la cele economice.
După introducerea de tarife vamale, manifestații de solidaritate au avut loc și în afara SUA, în orașe precum Londra, Paris și Berlin.
La Londra, mulțimea a scandat „Jos mâinile de pe Canada!”, „…de pe Groenlanda!”, „…de pe Ucraina!”, făcând referire la pozițiile controversate ale lui Donald Trump în politica externă. La Paris, protestatarii afișau pancarte în engleză cu mesaje precum „Ne opunem bătăușilor” și „Empatia este calea”. Iar la Boston, unii participanți au fost impulsionați de recentele raiduri ale autorităților de imigrare, care au vizat studenți internaționali. Katie Smith, studentă la Drept, a menționat cazul turcoaicei Rumeysa Ozturk, arestată de agenți mascați lângă Universitatea Tufts. „Poți să te ridici azi sau vei fi luat mai târziu”, a spus ea. „Nu sunt genul care merge la proteste de obicei.”
„Luați mâinile de pe democrația noastră” a fost sloganul protestelor din întreaga Americă, cele mai masive proteste anti-Trump și anti-Musk de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump, o uriașă mobilizare națională, menită să pună capăt celei mai flagrante capturări a puterii din istoria modernă.
Protestatarii au cerut încetarea influenței miliardarilor cu referire directă la Elon Musk, a agresivei corupții a administrației, încetarea tăierilor din domeniul securității sociale și îngrijirii medicale, încetarea atacurilor împotriva imigranților și a comunităților marginalizate.
Protestele au avut loc după două zile, calificate drept un adevărat carnagiu la Bursa de pe Wall Street, unde principalii indici s-au prăbușit la niveluri istorice, după impunerea de către președintele Trump a masivului val de noi tarife asupra importurilor.
Ca reacție, Casa Albă a emis un comunicat în care apără politicile președintelui și respinge protestele care „nu îl vor îndepărta pe Trump de la a-și onora promisiunile de a face guvernul mai eficient și mai responsabil”.
Donald Trump nu a avut nicio apariție publică, sâmbătă, și a fost văzut jucând golf, activitate programată și pentru duminică. În schimb, într-un mesaj pe Trurth Social, liderul de la Casa Albă le-a cerut americanilor să „reziste” și să fie solidari cu taxele sale pe importuri.