AUDIO | Cât va costa carnea de miel de la fermierii constănțeni?
Valentin Marian, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Constanța.

Publicat de Adina Sîrbu, 6 aprilie 2025, 16:38
Se apropie Paștele și carnea de miel este prima pe lista de cumpărături. În județul Constanța, efectivele de ovine au scăzut continuu, de la an la an, dar și așa se estimează că ele vor satisface cererea celor interesați să aibă produse tradiționale pe masa de Paști.
Valentin Marian, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Constanța, spune că, la ora actuală, dintr-un total de 670.000 de capete de ovine, câte erau în 1990, au mai rămas circa 130.000. Iar din această ofertă redusă, majoritatea efectivelor pleacă la export. Adăugăm și focarele de pestă a micilor rumegătoare, boală din cauza căreia au fost sacrificate pesste 150.000 de animale în zona Dobrogei, astfel că oferta s-a redus considerabil.
Cu toate acestea, vom avea carne de miel de Paști, întrucât în județul Constanța sunt circa 1.400 de crescători de oi, ferme mici și persoane fizice, iar prețurile vor fi de aproximativ 38 – 40 de lei kilogramul la poarta fermei, pentru mielul tăiat.Cât despre telemeaua proaspătă de oaie, un alt produs căutat în această perioadă, prețul unui kilogram va fi de 40…50 de lei la piață.
Toate detaliile le aflăm de la Valentin Marian, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Constanța, în dialog cu Laurențiu Despina: