Rusia expulzează trei diplomaţi moldoveni ca răspuns la o măsură similară a Chişinăului
Moscova a explicat că măsura a fost luată pe baza „principiului reciprocităţii”.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 aprilie 2025, 16:51
Rusia a anunţat vineri că a ordonat ca trei angajaţi ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova să părăsească ţara ca represalii pentru expulzarea de către Chişinău a trei diplomaţi ruşi, relatează AFP, EFE şi media de peste Prut.
Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darie, a fost convocat vineri la sediul MAE rus, pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu expulzarea diplomaţilor ruşi Aleksandr Andreev, Andrei Voşcinkin şi Aleksei Kurocikin.
Ambasadorului R.Moldova i s-a adus la cunoştinţă că trei angajaţi ai misiunii diplomatice moldovene au fost declaraţi „personae non gratae” şi trebuie să părăsească Rusia.
Moscova a explicat că măsura a fost luată pe baza „principiului reciprocităţii”.
Republica Moldova a anunţat la 31 martie expulzarea a trei diplomaţi ruşi, pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor între Chişinău şi Moscova.
Potrivit Ministerului moldovean de Externe, decizia a fost luată ca urmare a unor „dovezi clare” că persoanele expulzate desfăşurau activităţi contrare statutului lor diplomatic.
Diplomaţia Chişinăului a acuzat ambasada rusă că a ajutat un deputat moldovean pro-Kremlin să scape de justiţie.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat în mai multe rânduri Rusia că încearcă să destabilizeze situaţia politică din ţară şi a cerut pedepsirea dură a celor implicaţi în astfel de activităţi.
Acuzaţiile potrivit cărora Rusia încearcă să se amestece în „afacerile interne” ale Moldovei sunt „nefondate”, susţine MAE rus.
Cazul care a dus la expulzarea celor trei diplomaţir ruşi îl vizează pe Alexandr Nesterovschi, care a fost condamnat în absenţă la mijlocul lunii martie la 12 ani de închisoare pentru corupţie pasivă şi implicare în finanţarea ilegală a unui partid legat de oligarhul Ilan Şor, aflat în exil la Moscova.
Potrivit serviciilor de informaţii moldovene, acesta s-a refugiat în ambasada Rusiei în ajunul hotărârii judecătoreşti şi a fost ulterior „exfiltrat” în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.
Maia Sandu a acuzat Kremlinul de „imixtiune în justiţia” din Republica Moldova.
Autorităţile din Transnistria au negat prezenţa lui Alexandr Nesterovschi pe teritoriul regiunii.
Actuala escaladare între cele două părţi coincide şi cu reţinerea la Chişinău guvernatoarei pro-ruse a regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor.
Guţul, arestată săptămâna trecută, a apelat la ajutorul preşedinţilor Rusiei, Vladimir Putin, american Donald Trump şi chiar al liderului turc Recep Tayyip Erdogan.
Autorităţile moldovene au arestat-o pe Guţul într-un dosar penal privind o presupusă fraudă în timpul alegerilor municipale din 2023.
Relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia s-au tensionat în special de la începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Sursa – Agerpres