ANITP a lansat campania națională „Informează-te! Traficul de persoane poate fi prevenit”
România continuă să fie principala țară de destinație a exploatării, peste 75% dintre victime fiind traficate pe plan intern.

Publicat de Adina Sîrbu, 3 aprilie 2025, 11:05
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) România, a lansat campania națională de prevenire „Informează-te! Traficul de persoane poate fi prevenit”.
Demersul își propune ca, printr-o informare corectă și intensă, să lupte împotriva unuia dintre cele mai grave fenomene infracționale care amenință libertatea și demnitatea umană: traficul de persoane.
Campania beneficiază de sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) România, un actor național specializat în domeniul migrației și al traficului de persoane, care de-a lungul timpului s-a dovedit un partener activ și un sprijin constant al eforturilor de informare și conștientizare.
Traficul de persoane continuă să reprezinte o provocare pentru societatea actuală, afectând în special femeile, copiii și tinerii vulnerabili.
Datele ANITP din 2024 arată că 75% dintre cazurile de trafic de persoane implică exploatarea sexuală, iar 80,5% dintre victime sunt de sex feminin. De asemenea, România continuă să fie principala țară de destinație a exploatării, 75,1% dintre victime fiind traficate pe plan intern.
Campania își propune să răspundă acestor realități printr-un demers de prevenire desfășurat la nivel național, care vizează atât informarea publicului larg, cât și instruirea specialiștilor din domenii cheie pentru identificarea timpurie a victimelor. Prin întâlniri directe cu persoanele vulnerabile, dar și prin colaborarea cu polițiști, medici, asistenți sociali, profesori și alte categorii de specialiști, campania „Informează-te! Traficul de persoane poate fi prevenit” promovează informarea corectă și actualizată despre pericolele traficului de persoane și metodele utilizate de traficanți.
Conștientizarea este cheia prevenirii. Prin educație și informare, putem proteja persoanele vulnerabile și descuraja cererea care alimentează exploatarea, a declarat comisar-șef de poliție Marius Daniel Burcea, șeful Serviciului Cooperare Interinstituțională și Proiecte Naționale de Prevenire din cadrul ANITP.
Evenimentul oficial de lansare a avut loc pe 25 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Sclaviei și Comerțului Transatlantic cu Sclavi.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și partenerii săi îndeamnă populația să se informeze și să contribuie activ la prevenirea acestui fenomen.
Recomandări pentru siguranța dumneavoastră:
- Nu vă încredeți orbește în promisiunile celorlalți privind câștiguri uriașe într-un timp scurt;
- Feriți-vă să acceptați întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuși ați acceptat, alegeți un loc populat și spuneți cuiva de încredere unde și cu cine vă întâlniți;
- Păstrați legătura cu familia și apropiații, indiferent de situație;
- Stabiliți o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situație de pericol;
- Faceți copii după actele de identitate și păstrați-le în locuri ascunse;
- Nu oferiți nimănui spre păstrare actele dumnevoastră de identitate;
- Nu oferiți parolele conturilor de social media persoanelor din anturajul dumneavoastră.
Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui potențial caz de trafic de persoane, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziția cetățenilor numărul gratuit Telverde 0800 800 678.
Pentru mai multe informații despre campanie și despre cum puteți contribui la prevenirea traficului de persoane, vizitați site-ul ANITP https://anitp.mai.gov.ro/ sau contactați Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane pe e-mail anitp@mai.govro sau la numărul de telefon 021 311 89 82; Youtube: ANITP Romania; Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane; Instagram: anitpromania; X: @ANITPRomania; TikTok: @anitpromania.