Prezidenţiale 2025 | Crin Antonescu, la Constanţa: România poate deveni un jucător energetic semnificativ în UE
Energie, Portul Constanța, modelul interetnic de conviețuire, Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu - „lucruri extrem de prețioase” ale zonei.

Publicat de Adina Sîrbu, 1 aprilie 2025, 16:28
Candidatul Alianţei „România Înainte” la prezidenţiale, Crin Antonescu, a subliniat marţi, la Constanţa, importanţa faptului că în această zonă sunt „trei lucruri extrem de preţioase” – energie, portul maritim, modelul de convieţuire interetnică, la care se adaugă Baza de la Mihail Kogălniceanu – „punct esenţial în sistemul de securitate”.
Potrivit lui Antonescu, România poate deveni un jucător energetic semnificativ în Uniunea Europeană numai cu resursele şi facilităţile aflate în judeţul Constanţa.
„Trei lucruri extrem de preţioase astăzi şi mai ales mâine, în Europa şi deci pentru România, sunt în primul rând aici la Constanţa. Vorbim în primul rând de energie, de faptul că România doreşte să fie independentă energetic, şi de faptul că România poate să devină furnizor de energie, producător şi furnizor de energie pentru Uniunea Europeană, pentru alţi clienţi din afara României. Şi aici, avem în largul mării, foarte aproape, marele proiect de gaze naturale Neptun Deep. Aici, la Cogealac, avem cea mai mare concentrare din România de energie eoliană, avem la Cernavodă energie nucleară. Iată deci că numai cu ceea ce se află în judeţul Constanţa, România poate deveni un jucător energetic semnificativ în Uniunea Europeană”, a spus acesta la o întâlnire pe care a avut-o, printre alţii, cu echipele de campanie şi liderii din administraţia judeţeană.
El a mai spus că şi Portul Constanţa poate ajunge cel mai important al Uniunii Europene.
„În al doilea rând, există Portul Constanţa, deja al şaptelea dacă nu greşesc din Uniunea Europeană, şi portul care poate să devină cel mai important, nu doar al României bineînţeles – ceea ce este de mult, şi cel mai important al Uniunii Europene, într-o construcţie a viitorului, economică şi strategică, coridorul de mijloc care merge până în Asia Centrală şi până în China”, a afirmat Antonescu.
Candidatul la prezidenţiale a vorbit şi despre modelul de convieţuire interetnică din Dobrogea.
„Al treilea lucru absolut semnificativ, aparent mai puţin important, dar în profunzime cultural spiritual, pe care Dobrogea şi Constanţa îl pun la dispoziţie ca model României şi Uniunii Europene, este această tradiţională convieţuire între mai multe culturi, între mai multe religii, între mai multe tradiţii. (…) Noi am fost întotdeauna un exemplu reuşit, un exemplu fericit de trai împreună a diferitelor religii, culturi, a diferitelor tradiţii. (…) De ce această tradiţie este atât de importantă? Pentru că e nevoie de ea în arhitectura spirituală, în arhitectura culturală a unei Europe care se află într-o anumită derivă şi la stabilizarea, aşezarea, reaşezarea şi sănătatea căreia noi ca români cred că suntem chemaţi să spunem ceva”, a afirmat Crin Antonescu.
El a subliniat şi importanţa Bazei militare de la Mihail Kogălniceanu.
„Pe deasupra, Constanţa, judeţul Constanţa, Dobrogea mai sunt vitale pentru un alt domeniu care este neapărat necesar şi care este prioritar în prezent şi în anii următori şi anume domeniul securităţii. Baza de la Kogălniceanu, punct esenţial în sistemul de securitate actuală al României şi al NATO, este tot aici. (…) Şi iată că în felul acesta, Dobrogea şi Constanţa pot deveni şi se pot consolida nu doar ca poartă de respiraţie economică şi energetică a Uniunii Europene, ci pur şi simplu ca punctul cheie din flancul estic al NATO”, a afirmat Antonescu.
Potrivit acestuia, pentru valorificarea potenţialului acestor „perspective” – energie, independenţă energetică, furnizor de energie, deschidere comercială, poartă de intrare în UE, coridorul de mijloc, model de interculturalitate – e nevoie de o „politică de stat, politică guvernamentală, politică externă”, dar şi de un preşedinte dedicat acestor obiective.
„Toate aceste perspective sunt garantate de un preşedinte care să aibă aceste obiective, priceperea de a le urmări, consecvenţa de a găsi posibilităţile cele mai rapide şi cele mai eficiente de a le atinge şi care, împreună cu Guvernul, cu majoritatea parlamentară şi cu administraţia locală, să construiască şi să îndeplinească proiecte de anvergură pentru această ţară. Pentru asta candidez”, a mai spus candidatul Alianţei „România Înainte” la prezidenţiale, Crin Antonescu.
Sursă: AGERPRES