AUDIO | S-au împlinit 63 de ani de la descoperirea „Tezaurului de sculpturi de la Tomis”
24 de statui și basoreliefuri datate în secolele II-III p. Chr., reprezentând divinități din panteonul greco-roman, oriental și autohton, au fost descoperite într-o groapă din Constanța.

Publicat de Adina Sîrbu, 1 aprilie 2025, 19:38
Ziua de 1 Aprilie are o însemnătate aparte pentru Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, pentru că în această zi a anului 1962 a fost descoperit așa-numitul „Tezaur de sculpturi de la Tomis”.
Cu prilejul unor săpături efectuate pentru construirea unui bloc de locuințe pe terenul fostei gări, a apărut într-o groapă capul unei statui de marmură. Oamenii de la fața locului au anunțat telefonic conducerea muzeului. Inițial, specialiștii instituției au crezut că este doar o păcăleală de 1 aprilie, dar insistența celor care au făcut descoperirea a determinat deplasarea arheologilor la locul săpăturii, fiind confirmată spectaculoasa descoperire.
Cercetarea ulterioară a scos la iveală un lot de 24 de piese sculpturale, de importanță deosebită pentru istoria locală și națională. Tezaurul include statui și reliefuri datate în secolele II-III p. Chr. reprezentând divinități diverse din panteonul greco-roman, oriental și autohton.
Printre cele mai remarcabile artefacte descoperite atunci se numără: Șarpele Glykon, o piesă unică în lume, ansamblul statuar Fortuna cu Pontos, zei protectori ai orașului Tomis, dubla reprezentare a zeiței Nemesis, bustul zeiței Isis, statuete și basoreliefuri ale unor zeități precum Cybele, Bacchus, Mercur, Diana, Selene, Hekate, Grațiile, Dioscurii, patru basoreliefuri ale Cavalerului Trac și reprezentarea zeului Mithras.
Aceste artefacte reflectă diversitatea religioasă și culturală a orașului antic Tomis. Unele sunt realizate din marmură de calitate superioară, iar altele din calcar local, cu diferențe în nivelul artistic de realizare.
Descoperirea este considerată una dintre cele mai importante din România, astfel că valoroasele piese au fost aduse la cunoștința publicului prin expunere în muzeu și prin publicarea unui album dedicat în anul 1963. Iar la mai bine de șase decenii de la acest moment, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie a reeditat catalogul dedicat sculpturilor, într-un format îmbunătățit, volumul intrând în circuitul public în luna noiembrie a anului 2024.
Recent, la „Piesa de Patrimoniu”, arheologul Ana Hamat, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ne-a vorbit despre descoperirea celor 24 de artefacte unice în lume, printre care și bustul din marmură albă al zeiței Isis, sculptură de o valoare artistică și științifică deosebită și printre cele mai prețioase piese din colecția MINAC.
Sursă și foto: MINAC/ Redactor: Silvia Pascale