„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, proiect cultural, ediția a II-a, la Muzeul de Artă Populară Constanța
Taxa de participare la aceste activități educative este 30 lei.

Publicat de Doina Sirbu, 31 martie 2025, 14:54
Paștele este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, care a generat tradiții ce trebuie păstrate și conservate în timp. Una dintre acestea este încondeiatul ouălor, un meșteșug ce ocupă un loc deosebit în arta populară românească.
Din punct de vedere documentar, acest obicei a fost menţionat pentru prima dată în jurul anului 1700, de către Antonio Maria Del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu. În memoriile sale, acesta a descris obiceiurile de Paşti de la Curtea Domnească din Bucureşti, consemnând faptul că femeile valahe excelează în această artă.
În scopul conservării și promovării acestui vechi meșteșug tradițional românesc, și în acest an, la Muzeul de Artă Populară Constanța se derulează proiectul cultural „Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, aflat la a II-a ediție. Acesta include, pe parcursul a șase zile, o serie de ateliere demonstrative susținute de meșterul popular Fevronia Ciortan, colaboratoare a muzeului.
Astfel, vineri, 04 aprilie, între orele 10.00 și 12.00 și între 13.00 și 15.00 și în săptămâna 07 – 11 aprilie, între orele 10.00 și 12.00 și între 13.00 și 15.00, meșterul constănțean va susține demonstrații de încondeiere tradițională a ouălor și-i va învăța pe vizitatori, dar mai ales pe elevii școlilor partenere, tehnica realizării motivelor decorative trasate pe ou cu ceară de albine, cu ajutorul instrumentului ce poartă denumirea de „chișiță”.
Taxa de participare la aceste activități educative este 30 lei.
Pentru programări, vă invităm să ne scrieți pe adresa de e-mail muzeuetno@yahoo.com sau ne puteți contacta la numărul de telefon 0241/616133. Programările se fac în limita locurilor disponibile.
Sursă: Muzeul de Artă Populară Constanța