Militari din 12 state participă la exercițiul de instrucție Sea Shield 25, deschis, astăzi, în Portul Constanța
Exercițiul de instrucție se desfășoară până pe 11 aprilie, în Marea Neagră, pe Dunăre şi în zona costieră.

Publicat de Adina Sîrbu, 31 martie 2025, 13:36 / actualizat: 1 aprilie 2025, 0:19
Astăzi, în Portul Constanța, s-a desfășurat ceremonia de deschidere a exerciţiului militar multinaţional Sea Shield 25, la care participă peste 2.300 de militari români şi din alte 11 țări partenere.
La ceremonie au participat: Angel Tîlvăr – ministrul Apărării Naționale, contraamiral Cornel-Eugen Cojocaru – comandantul Flotei, commodore Jacob French – comandantul Flotei Canadiene din Atlantic, contraamiral de flotilă Nicu Chirea – comandantul Flotilei Fluviale, Comandor Adrian Dincă – reprezentant al Comandamentului Componentei Navale.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. Uniți, suntem mai bine poziționați și mai rezistenți în a face față provocărilor care ne așteaptă. Prin desfășurarea acestui exercițiu, Forțele Navale Române își propun să susțină cooperarea între toate categoriile de forțe, iar această abordare integrată și sinergică maximizează eficiența operațională și asigură un management eficient al resurselor, consolidând astfel securitatea regională.
Sea Shield, cel mai complex eveniment de instrucţie organizat anual de Forţele Navale Române, se desfășoară până pe 11 aprilie în raioane maritime din Marea Neagră, pe fluviul Dunărea şi în zona costieră. Forţele Navale Române participă cu peste 1.600 de militari şi cu 80 de mijloace tehnice, dintre care 28 de nave maritime şi fluviale, două elicoptere şi un detaşament mobil de lansare.
În total, militarii din cele 12 state participante vor exploata aproximativ 150 de mijloace tehnice – 33 de nave şi 9 ambarcaţiuni rapide, 14 aparate de zbor şi 90 de vehicule.
Comandantul Flotei, contraamiral Cornel Cojocaru, a declarat că vor fi și exerciții antisubmarin, iar în premieră, sunt incluse și operații antimină: Avem seriale în principal pentru lupta antisubmarin, pentru misiuni de foc cu toate calibrele în raioanele atât din marea teritorială, din zona contiguă, dar și din zona economică exclusivă. De asemenea, exerciții de apărare antieeriană, prin care adversar avem Forțele Aeriene Române cu aviația pe care o avem la dispoziție. În total avem peste 2.500 de militari implicați. Din flotă avem 8 nave, 2 elicoptere, 3 capabilități CBRN implicate. Pentru prima oară în exercițiul nostru vom desfășura operații antimină, atât pentru mine de fund, mine între ape, dar și mine de suprafață.
Comandor Adrian Dincă, reprezentant al Comandamentului Componentei Navale: Și în acest an, alături de Forțele Navale Române, participă personal și tehnică din celelalte categorii de forțe, respectiv forțele terestre, aeriene, forțele pentru operații speciale, și de asemenea personal și mijloace tehnice din 11 țări NATO.
Participă și grupul de nave Task Force, format din 4 nave cu capabilități de luptă contra minelor și capabilități de nave de comandament. De asemenea, au la bord echipe EOD și tehnică specializată în lupta contra minelor.
Forțele Navale canadiene sunt prezente cu un echipaj. Comandantul Flotei Canadiene din Atlantic, Jacob French: Forțele navale canadiene au trimis un echipaj maritim format din 17 persoane pentru a sprijini gruparea navală MCM Black Sea și pentru debutul exercițiului Sea Shield. Vom fi aici pentru următoarele șase luni, cu excepția lunilor de vară. Canada este foarte interesată de menținerea securității în zona Mării Negre. Este o plăcere pentru noi să colaborăm cu Forțele Navale Române în această operațiune pentru a înțelege mediul operațional. Suntem interesați de securitatea la Marea Neagră pentru a fi siguri că România poate asigura zonele maritime împotriva minelor și pentru a sprijini Ucraina. Canada și-a luat acest angajament.
Exercițiul se desfășoară și pe Dunăre. Contraamiral de flotilă Nicu Chirea, comandantul Flotei Fluviale: Desfășurăm activități în mai multe zone, adică în zona noastră de responsabilitate, pe fluviul Dunărea, în raionul kilometrului 52 pe brațul Măcin. De asemenea, desfășurăm activități în poligonul Babadag. La această activitate participă o comparie de infanterie din Spania și infanteriști marini din Marea Britanie. De asemenea, desfășurăm activități în zona Pecineaga, pe fluviul Dunărea, cu brigada multinațională, acolo unde sunt și reprezentări din alte state.
Pe durata exercițiului, vor fi desfăşurate secvenţe de luptă în toate mediile de acţiune, maritim, fluvial, lagunar, subacvatic, terestru şi aerian, vor fi testate şi perfecţionate capacităţile de coordonare şi de răspuns ale forţelor participante în scenarii complexe, precum atacuri maritime şi aeriene simultane, ameninţări hibride şi provocări asimetrice.
„Un aspect esenţial al exerciţiului multinaţional Sea Shield 25 constă în consolidarea colaborării dintre forţele navale, aeriene şi terestre, care va fi testată prin desfăşurarea unei serii de activităţi de apărare a infrastructurii critice de pe litoral, de protecţie a liniilor de comunicaţii maritime şi de sprijinire a operaţiunilor amfibii”, subliniază Statul Major al Forțelor Navale.
Redactor: Adrian Băncilă