„Față de pernă din Dobrogea”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
Fața de pernă este achiziționată în anul 1975 din comuna Băneasa, județul Constanța.

Publicat de Doina Sirbu, 31 martie 2025, 17:44
Pernele sunt piese cu funcție preponderent decorativă în organizarea interiorului țărănesc, fiind țesute din lână sau bumbac, decorate cu alesături, brodate sau având fețele lucrate din dantelă.
În Dobrogea, pernele țesute din lână, numite „căpătâie”, au lungimea de peste un metru, fiind așezate câte două-trei de-a lungul patului, în „camera curată”.
Piesa prezentată este țesută în 4 ițe, având urzeala și băteala din lână. Pe fondul roșu al feței este ales cu lână verde un motiv floral. Pe margini prezintă un chenar cu motive geometrice („colțișori”) realizate cu lână albastră. Laturile lungi sunt încheiate cu croșeta, printr-un feston din lână verde. Dosul pernei este nedecorat, țesut în întregime din lână roșie.
Fața de pernă este achiziționată în anul 1975 din comuna Băneasa, județul Constanța. În fișa analitică de evidență a obiectului de patrimoniu este consemnată data confecționării: anul 1940.
Deoarece în momentul achiziției piesa prezenta o stare de conservare mediocră, cu numeroase lacune în țesătură, fața de pernă a fost restaurată în laboratorul de restaurare textile al Muzeului de Artă Populară Constanța, în anul 2001. În fotografie se pot observa martorii zonelor restaurate, păstrați pentru lizibilitatea intervenției.
Sursă: Muzeul de Artă Populară Constanța