DIALOGURI LA ZI | Controversata taxă de 200 de lei pentru deținătorii de mașini din Constanța, tema emisiunii
Considerată ca fiind abuzivă și un impozit mascat pe autototurismele constănțenilor, taxa a fost contestată în instanță de cinci avocați, între care și Eduard Niță.

Publicat de Adina Sîrbu, 31 martie 2025, 09:09
Astăzi, expiră termenul pentru plata taxei de utilizare a domeniului public sau privat al municipiului Constanța, impusă începând de la 1 ianuarie 2025.
Întrucât este considerată abuzivă, nelegală și discriminatorie, taxa a fost atacată în instanță de un grup de avocați constănțeni, care au cerut anularea ei, în dosarul 9100/118/2024, aflat pe rolul Secției de Contencios a Tribunalului Constanța.
Avocații contestatari Mirela Doicescu, Eduard Nicolae Niță, Emil Mihail Tatu, Silvia Andronache și Cristina Laura Andrei susțin că taxa este un impozit mascat pe autoturismele particulare, instituit fără a respecta prevederile Codului Fiscal.
De cealaltă parte, primarul municipiului Constanța spune că nu este un impozit mascat, ci o necesitate impusă de numărul mare de mașini staționate pe drumurile publice și private din municipiul Constanța.
În ședința extraordinară a CLM Constanța din 24 martie, proiectul de hotărâre privind anularea taxei, inițiat de 11 consilieri locali din opoziție, inclusiv consilierul independent Felicia Ovanesian, intervenient în procesul de la Tribunal, a fost respins de aleșii locali majoritari.
În aceeași zi, judecătorii Tribunalului au amânat pronunțarea unei decizii pentru 31 martie, data de astăzi fiind și termenul limită până la taxa poate fi achitată fără penalități.
Anterior, avocații au cerut și suspendarea taxei până la soluționarea cererii de anulare, însă Tribunalul a respins solicitarea, iar decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel.
Despre demersurile avocaților de anulare a acestei taxe va vorbi, astăzi, în emisiunea „Dialoguri la zi”, după știrile orei 14.00, unul dintre inițiatorii acțiunilor în justiție, avocatul Eduard Niță, invitatul lui Mircea Taiss.
Potrivit SPIT Constanța, noua taxă, în valoare de 200 de lei, este anuală și se achită până la data de 31 martie, fiind datorată de persoanele fizice cu domiciliul în municipiul Constanța, care au în proprietate sau în utilizare autovehicule înregistrate fiscal în evidența Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța.
Sunt exceptate de la plata taxei persoanele care staționează pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și care achită taxa de rezervare loc parcare sau abonamentul anual pentru zona 2 stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța.
Pentru neachitarea la termenul de scadență a obligațiilor fiscale principale, debitorul datorează majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.