CONSTANȚA: Stridiile japoneze din Marea Neagră au atins dimensiunea pentru comercializare
Experimentul de cultivare a stridiei japoneze în mare deschisă, un succes.

Publicat de Adina Sîrbu, 31 martie 2025, 13:15
Specialiștii INCDM „Grigore Antipa” Constanța au anunțat astăzi că stridiile japoneze amplasate în Marea Neagră au atins prima talie comercializabilă.
Deși apele litorale ale Mării Negre au fost mai reci decât normalul în ultimele săptămâni, lucru care le-a încetinit creşterea, stridiile japoneze studiate de către specialiștii care operează Centrul Demonstrativ de Acvacultură al GFCM au atins prima talie comercializabilă, Mai exact, au atins calibrul 5, între 30 și 45 g.
Dr. Victor Niță: Ne aşteptăm la un rezultat bun, având în vedere aportul constant de nutrienți din Dunăre, care susține dezvoltarea fitoplanctonului, hrana de bază a tuturor scoicilor. Din aceste motive, am considerat că este momentul să începem să calculăm şi indicatorul carne cochilie întreagă. Valorile obtinute, de 18-21% conţinut carne, comparativ cu cele din literatură (5-15%), demonstrează pretabilitatea zonei pentru acvacultura oricăror bivalve filtratoare.
Reamintim, cercetătorii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța derulează un proiect pilot de acvacultură a stridiilor Marea Neagră.
Prima fermă a fost amplasată, în octombrie, în apele Mării Negre. Circa 1.000 de stridii, aclimatizate în laboratoarele din Italia, au fost aduse la Constanța și au fost poziționate la trei kilometri în largul Mării Negre. Stridiile, împărțite în 4 cuști, au fost scufundate în diverse zone. Biologii marini le verifică în fiecare lună, pentru a vedea cum se aclimatizează.
Până acum, experimentul de cultivare a stridiei japoneze în mare deschisă s-a dovedit un succes, astfel că avem toate șansele să mâncăm stridii, dar și alte specii de pești, precum lavracul și păstrăvul, obținute în ferme de acvacultură de pe litoralul românesc.
Sursă și foto: INCDM