TULCEA: Angajații din județ au printre cele mai mici salarii din țară
IT-ul, industria de petrol și gaze, construcțiile și instalațiile, domeniile cele mai bine plătite.

Publicat de Adina Sîrbu, 27 martie 2025, 13:30
Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara sunt oraşele cu cele mai mari salarii din ţară, arată datele unei platforme de recrutare.
Potrivit datelor comparatorulului salarial al platformei, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost încasate de angajaţii din Bucureşti, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate şi toate nivelurile de experienţă a fost de 5.500 de lei pe lună. Aproximativ 5.000 de lei a fost media salarială pentru Cluj, al doilea cel mai bine poziţionat judeţ pe harta salariilor din România, urmat de Braşov, cu o medie de 4.700 de lei, Timiş, cu 4.600 de lei, şi Iaşi, cu 4.400 de lei.
Cele mai mici salarii, în schimb, au fost raportate de angajaţii din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).
Într-un clasament al domeniilor în care se câştigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună. Pe locul al doilea se plasează industria de petrol şi gaze, cu o medie netă de 6.000 de lei lunar. Specialiştii în construcţii şi instalaţii reprezintă unul dintre cele mai căutate segmente de candidaţi, precizează sursa citată.
Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta şi fideliza angajaţii, iar acest tip de reacţie la lipsa de personal din piaţa a dus la creşterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcţiile şi instalaţiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar, explică Roxana Drăghici, reprezentanta platformei de recrutare.
Totodată, inginerii reprezintă o altă categorie de candidaţi foarte căutaţi de angajatori şi care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. Aproximativ 5.300 este media în audit/consultanţă şi 5.000 de lei în servicii financiare.
Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaţilor sunt din zona entry-level. Sunt incluse aici industria textilă (3.500 de lei), saloanele şi clinicile de înfrumuseţare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) ori call-center/BPO (3.900 de lei).
Chiar dacă se situează în partea de jos a ierarhiei salariale, faptul că scot în piaţă un număr foarte mare de joburi face ca retailul şi sectorul de call-center/BPO sa fie două dintre domeniile care atrag şi cele mai multe aplicări. În acest sens, în primul trimestru al anului, retailul a fost domeniul care a strâns cele mai multe aplicări (900.000), iar call-center/BPO s-a aflat pe locul al treilea, cu 350.000 de aplicări, a mai afirmat Roxana Drăghici.
Cel mai mult au aplicat candidaţii entry level (0-2 ani de experienţă) şi mid level (2-5 ani de experienţă), iar, din punctul de vedere al segmentului de vârstă din care fac parte, cei mai activi au fost cei din grupul 25-35 de ani şi cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani, se menţionează în comunicat.
Sursă: AGERPRES