Franţa anunţă un ajutor militar suplimentar de două miliarde de euro pentru Ucraina
Summitul pentru Pace și Securitate în Ucraina, de astăzi, de la Paris, reunește 31 de state.

Publicat de Adina Sîrbu, 27 martie 2025, 07:22
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri, alături de omologul său ucrainean Volodomir Zelenski, un ajutor militar suplimentar de două miliarde de euro pentru Ucraina.
Sprijinul este necesar pentru ca Ucraina să poată rezista în continuare, a subliniat președintele francez, și va include în special rachete antitanc Milan, echipamente de apărare aeriană, precum rachete Mika pentru avioanele Miraj, livrate recent armatei ucrainene, rachete de apărare sol-aer Mistral, dar și vehicule blindate, tancuri, muniție și drone. Sprijinul va fi completat de susținerea producției de echipamente pe teritoriul ucrainean, în urma parteneriatelor stabilite între cele două industrii de apărare, a precizat președintele Macron.
Totodată, preşedintele francez a cerut Rusiei să accepte o încetare a focului de 30 de zile fără „condiţii prealabile”. El a acuzat Moscova că „şi-a arătat voinţa sa de război” şi că a adăugat „noi condiţii” la acordul încheiat prin intermediul Statelor Unite pentru un armistiţiu în Marea Neagră şi un moratoriu asupra loviturilor care vizează obiective energetice.
Emmanuel Macron a afirmat, de asemenea, că este „mult prea devreme” pentru a evoca o ridicare a sancţiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, explicând că acest lucru va depinde „de alegerea Rusiei de a respecta dreptul internaţional”.
Vorbind alături de omologul său ucrainean despre forţele pe care mai multe ţări europene intenţionează să le desfăşoare în Ucraina în cazul unui acord de pace, preşedintele francez a asigurat că aceste contingente nu vor merge pe front pentru a lupta.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: În primul rând, trebuie să continuăm sprijinul nostru imediat pentru Ucraina. Este necesar să se continue rezistența. Astăzi (miercuri, n. red.) am putut să anunț un sprijin militar suplimentar de 2 miliarde de euro, sprijin al Franței pentru Ucraina. Sprijinul de 2 miliarde de euro face parte din această primă componentă, iar mâine (joi, n. red.) ne propunem să mobilizăm toți partenerii prezenți pentru a continua acest sprijin imediat pentru Ucraina Al doilea element al discuției se va concentra pe o încetare a focului durabilă, cu asigurări că aceasta poate fi monitorizată și respectată. Aceasta va fi o parte importantă a activităţii pe care o vom desfășura, împreună cu colegii noștri europeni, pentru a construi această succesiune: o încetare a focului măsurabilă pe termen scurt, discuții politice și apoi pace, care poate fi consolidată și monitorizată pe deplin.
Liderul de la Kiev a declarat că sunt necesare presiuni asupra Rusiei pentru a accepta o încetare a focului.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: În ceea ce privește Marea Neagră, situația este mai complexă, fiind în desfășurare discuții despre precondiții. Sperăm că americanii vor insista asupra unei încetări necondiționate a focului pentru Marea Negră. În prezent, Rusia refuză această încetare necondiționată a focului pe uscat, în aer și pe mare, demonstrând că intenționează să continue și să escaladeze războiul. Prin urmare, trebuie să continuăm să exercităm presiuni asupra Rusiei, pentru a pune capăt cu adevărat acestui conflict.
Reamintim, după recentele discuţii diplomatice în Arabia Saudită, în care SUA au negociat separat cu delegaţiile rusă şi ucraineană, a fost anunţat un acord privind un armistiţiu viitor în Marea Neagră şi reactivarea unui acord care să permită transporturile comerciale maritime în această zonă. Moscova a stabilit, însă, condiţii drastice pentru punerea sa în aplicare, între care ridicarea unor sancţiuni și restricții economice împotriva Rusiei. Reprezentanții Comisiei Europene au precizat că sancțiunile impuse de blocul comunitar împotriva Rusiei vor putea fi ridicate doar în condițiile opririi agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi retragerii necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei.
Summitul pentru Pace și Securitate în Ucraina, ce va avea loc joi, la Paris, va reuni 31 de state, în principal membre ale Uniunii Europene, precum și Marea Britanie, Canada și Norvegia, membre ale NATO. România va fi reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan. Este vorba de țări dispuse să susțină în continuare Ucraina, să militeze pentru o încetare reală a focului și care iau în calcul acordarea de garanții de securitate, inclusiv o posibilă desfășurare de trupe europene de menținere a păcii după încheierea conflictului, așa cum au propus Franța și Marea Britanie.
Surse: RRA, TVR Info