Negocieri cu un potenţial investitor pentru închirierea forței de muncă și a facilităților din Șantierul Naval Mangalia
Autoritățile caută soluții pentru menținerea activității și plata salariilor angajaților de la Damen Shipyards Mangalia.

Publicat de Adina Sîrbu, 26 martie 2025, 18:24
Autorităţile române se află în negocieri avansate cu un potenţial investitor care să închirieze forţa de muncă şi facilităţile din şantierul naval Damen Shipyards Mangalia, care va opera acolo şi, automat, va menţine activitatea economică pentru a plăti salariile angajaţilor, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea „Ora Guvernului”, din Senat.
„Suntem în negocieri avansate cu un potenţial investitor care să vină să închirieze tot ceea ce înseamnă forţa de muncă plus facilităţile de acolo, care va opera şi, automat, va menţine activitatea economică pentru a plăti salariile către oameni. Acesta este dezideratul pe care îl avem şi căutăm soluţii inclusiv cu administratorul judiciar, pentru că el e cel care astăzi are în mână administrarea reală a societăţii din Mangalia”, a afirmat ministrul.
În ceea ce priveşte ieşirea Damen Holding din acţionariatul şantierului naval din Mangalia, Ivan a precizat că s-a agreat o negociere directă cu potenţialul investitor pentru preluarea activelor şi datoriilor.
„Din punct de vedere al exitului Damen, am convenit împreună cu cei doi acţionari, pentru că statul nu are un atribut direct şi este acţionar indirect, prin şantierul Naval 2 Mai, la şantierul naval Mangalia, am căzut de acord pe exitul lor, pe o negociere directă cu potenţialul investitor pentru preluarea activelor, dar şi a datoriilor din partea Damen Holding (acţionar minoritar la DSMa – n. r.)”, a adăugat ministrul Economiei.
Peste 200 de salariaţi ai Şantierului Naval Damen Mangalia, aflat în insolvenţă, au fost concediaţi începând cu 28 februarie, iar pentru aproape toţi ceilalţi angajaţi ai societăţii, peste 1.000, s-a prelungit şomajul tehnic până pe 31 mai, potrivit liderului Sindicatului Navalistul, Laurenţiu Gobeajă.
Potrivit acestuia, sindicaliştii au făcut solicitări repetate către autorităţile centrale să găsească soluţii pentru reluarea activităţii şi ieşirea din insolvenţă, dar „se pare că blocajul existent continuă, situaţie care trenează de un an şi jumătate, fără a evolua în vreo direcţie”.
La şantierul de la Mangalia statul român este acţionar majoritar cu 51%, iar compania olandeză Damen are 49% din acţiuni.
Sursă: AGERPRES