Județul CONSTANȚA va avea un Centru Transfrontalier de Răspuns la Dezastre
Creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea capacității de intervenție a autorităților cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență.

Publicat de Adina Sîrbu, 26 martie 2025, 19:47 / actualizat: 26 martie 2025, 21:11
Astăzi, s-a desfășurat conferința de deschidere a proiectului de importanță strategică STREAM-2, finanțat în cadrul Programului Interreg VI-A România-Bulgaria, care vizează înfiinţarea de centre operaţionale transfrontaliere de răspuns la dezastre.
Valoarea totală a proiectului depășește 24 de milioane de euro, din care aproape 19,5 milioane de euro este finanţarea asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar diferenţa reprezintă contribuţie publică naţională. Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni, de la 5 decembrie 2024, până la data de 4 decembrie 2028.
Evenimentul a avut loc în municipiul Constanța și a fost găzduit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, în calitate de partener al proiectului.
Printre obiectivele proiectului se numără creșterea siguranței și protecției populației din zona eligibilă prin îmbunătățirea capacității de intervenție a autorităților publice cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, respectiv consolidarea intervenției în situații de urgență a autorităților publice prin organizarea de antrenamente comune și crearea unui cadru comun de cooperare.
În cadrul proiectului, vor fi construite: Centrul Transfrontalier de Răspuns la Dezastre (în județul Constanța), Centrul Zonal de Bazare Nave pentru Intervenție la Dunăre (în județul Giurgiu) și Centrul Operațional Transfrontalier ( în districtul Veliko-Târnovo din Bulgaria).
Sunt parteneri în proiect: IGSU România, Direcția Generală Securitate la Incendiu și Protecție Civilă din Republica Bulgaria, ISU „Dobrogea” al județului Constanța, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Academia Ministerului de Interne din Republica Bulgaria și Asociația Națională a Voluntarilor din Republica Bulgaria.
Adjunctul inspectorului general al IGSU, general-locotenent Benone-Gabriel Duduc, a declarat în deschiderea conferinței:
Un alt obiectiv important al colaborării cu partenerii proiectului vizează furnizarea răspunsului prompt și eficient în cazul producerii unor incidente pe Dunăre, cu implicații transfrontaliere. Prin îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, instruiri comune și construirea de centre de răspuns în caz de dezastre, bine echipate, anticipăm o îmbunătățire substanțială a vitezei, eficienței și eficacității intervențiilor de urgență, cu o reducere semnificativă a pierderilor de vieți omenești, a daunelor proprietății și mediului înconjurător în timpul dezastrelor.
Simona Vătafu, ofițer de comunicare în cadrul Autorității de Management pentru Programul Interreg VI-A România-Bulgaria a Ministerului Dezvoltării:
În concret, vor fi construite centre operaționale pentru intervenții în județele Constanța, Giurgiu, respectiv în districtul Veliko Târnovo. Vor fi achiziționate vehicule, echipamentele de intervenție și un ponton mobil. Toate acestea au scopul de a spori capacitatea de răspuns la urgențe și, de asemenea, va fi instalată și o stație de încărcare pentru aparatele de respirat destinate instruirii și pregătirii studenților pompieri din Bulgaria.
De ce este importantă implementarea acestui proiect la Constanța, aflăm de la inspectorul-șef al ISU „Dobrogea”, colonel Cristian Amarandei:
Creșterea continuă a numărului de intervenții, complexitatea misiunilor, uzura fizică a tehnicii specifice sunt doar câteva dintre problemele care necesită soluții imediate. Investiția în infrastructura modernă, dotări de ultimă generație și instrumente inovatoare de prevenție și intervenție sunt esențiale pentru asigurarea unui management integrat.
Despre importanța proiectului a vorbit și prefectul județului Constanța, Adrian Teodor Picoiu:
Cred că este cel mai important proiect care se realizează la nivelul ISU Constanța, împreună cu țara vecină, Bulgaria, un proiect în care partea noastră beneficiază de undeva la 10 milioane de euro. Se va construi un centru pentru prevenirea dezastrelor. Totuși, contează foarte mult tehnica necesară. Chiar dacă avem personal, să zicem, relativ suficient, trebuie să-i ajute și tehnica.
Redactor: Adrian Băncilă