TULCEA: ARBDD vrea să reia procesul de incendiere controlată a suprafeţelor stuficole
De la începutul anului, peste 11.500 de hectare cu vegetaţie stuficolă au ars în judeţul Tulcea.

Publicat de Adina Sîrbu, 11 martie 2025, 15:01
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea va începe procesul birocratic pentru reluarea incendierilor controlate a suprafeţelor stuficole, în condiţiile în care incendiile recente, provocate cel mai probabil de localnici, au afectat o suprafaţă record de stuf, potrivit guvernatorului Bogdan Bulete.
Guvernatorul ARBDD a declarat că, de la începutul anului, circa 11.700 de hectare cu vegetaţie stuficolă au fost incendiate, terenurile afectate fiind în zona localităţilor şi mai ales în zonele pretabile păşunatului, în condiţiile în care localnicii consideră că arderea miriştilor sau a suprafeţelor de stuf ajută la regenerarea vegetaţiei.
Până în anul 2022, am dat aceste avize de incendiere controlată pe baza unor permise de lucru cu focul emis de primării, în baza unui punct de vedere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. În 2022 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2005 privind protecţia mediului şi sunt interzise total orice fel de incendieri ale miriştilor, stufăriilor sau turbăriilor ş.a.m.d. Acest lucru nu a dus la o îmbunătăţire sau la o reducere a numărului de incendii. Cel puţin în acest an este un număr record de incendii în Deltă şi fac un apel la locuitori să înţeleagă că aceste arderi necontrolate pot genera efecte negative în lanţ, mai ales că suntem în luna martie şi biodiversitatea poate fi afectată în mod direct de aceste incendii, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.
El a mai spus că înainte de modificarea legislaţiei privind protecţia mediului, incendierile necontrolate erau mai puţine decât cele de acum.
Din punctul meu de vedere, o excepţie pentru Rezervaţie de reluare a acestor avize de lucru cu focul va aduce beneficii şi control asupra acestor incendii de vegetaţie. Dacă nu mă înşel, cred că există şi un punct de vedere al institutelor de cercetare care să susţină un asemenea demers, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
Situaţia incendiilor necontrolate înregistrate în acest an în judeţul Tulcea a fost şi una din temele abordate marţi de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care au adoptat Planul de măsuri privind combaterea incendiilor de vegetaţie uscată şi palustră.
În timpul şedinţei, reprezentanţii Poliţiei au susţinut că în general crescătorii de animale incendiază miriştile şi multe amenzi aplicate rămân neplătite, din cauză că vinovaţi ar fi oameni săraci.
Este foarte complicat să amendezi o persoană fizică care a făcut foc în curte şi căreia i-a ars o anexă gospodărească. Problema este cu operatorii economici care organizează arderi controlate, fără să ne informeze de multe ori. Vorbim şi de amenajările piscicole, dar şi despre suprafeţele agricole din restul judeţului. Acolo trebuie lucrat niţel şi identificat făptaşul, dar este foarte greu, ca să nu zic imposibil. Măsuri coercitive avem şi noi, şi cei de la Poliţie, dar degeaba, a afirmat inspectorul-şef al ISU Delta, Daniel Petrov.
Potrivit ISU Delta, un mesaj pentru combaterea practicii de incendiere a suprafeţelor agricole şi stuficole din judeţ a fost transmis şi Episcopiei Tulcei, pentru ca populaţia să se alăture demersurilor autorităţii statului.
Datele ARBDD arată că, în 2022, s-au semnalat 110 incendii, care au cuprins peste 22.000 de hectare. În anul 2023, în Deltă s-au înregistrat 31 de incendii, care au afectat o suprafaţă totală de 2.704 hectare, iar anul trecut au fost 19 incendii pe 2.350 de hectare.
Sursă: AGERPRES