8 martie – Ziua Internaţională a Femeii
Tema din 2025: Pentru toate femeile și fetele, drepturi egale, putere și oportunități.

Publicat de Adina Sîrbu, 8 martie 2025, 08:06 / actualizat: 8 martie 2025, 9:15
Ziua Internaţională a Femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este sărbătorită în multe ţări din întreaga lume, fiind o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ţine cont de diferențe de naționalitate, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice, potrivit www.un.org.
Încă din primii ani, Ziua Internaţională a femeii a căpătat o nouă dimensiune globală pentru femeile din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare deopotrivă. Mişcarea internaţională a femeilor în creştere, care a fost consolidată de patru conferinţe globale privind femeile ale Naţiunilor Unite, a contribuit la transformarea marcării acestei zile într-un punct de sprijin pentru drepturile femeilor şi participarea acestora la procesul politic şi economic, arată sursa citată.
În 2025, Ziua Internațională a Femeii are ca temă acțiunea pentru drepturi egale, putere și oportunități pentru toți, în special pentru tinerele femei și fete, al căror rol este esențial pentru crearea schimbărilor durabile.
Anul 2025 marchează 30 de ani de la Declarația și Platforma de Acțiune de la Beijing, un reper pentru drepturile femeilor și schimbarea normelor învechite. Acest document este cel mai progresist și aprobat pe scară largă pentru drepturile femeilor și fetelor din întreaga lume, care a transformat agenda drepturilor femeilor în ceea ce privește protecția juridică, accesul la servicii, implicarea tinerilor și schimbarea normelor sociale, stereotipurilor și ideilor blocate în trecut, arată www.un.org.
În 2024, Ziua Internaţională a Femeii a avut ca temă „Investeşte în femei: accelerează progresul”.
Atingerea egalităţii de gen şi a bunăstării femeilor în toate aspectele vieţii este mai importantă ca niciodată dacă dorim să creăm economii prospere şi o planetă sănătoasă. Cu toate acestea, există o provocare cheie: deficitul alarmant de 360 de miliarde de dolari anual în măsurile de egalitate de gen până în 2030, potrivit www.un.org.
În 2023, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), sub tema „DigitALL: Inovaţie şi tehnologie pentru egalitatea de gen”, a celebrat femeile care susţin avansarea tehnologiei transformatoare şi a educaţiei digitale.
Tema Zilei internaţionale a femeii din 2022, „Gender equality today for a sustainable tomorrow”, a reprezentat un apel la acţiuni pentru schimbări climatice pentru femei, de către femei.
În 2021, la Forumul Generaţia Egalităţii, a fost lansată Coaliţia pentru acţiunea feministă pentru justiţia climatică, care reuneşte guverne, companii din sectorul privat, sistemul ONU şi societatea civilă pentru asumarea unor angajamente concrete faţă de justiţia climatică. De Ziua internaţională a femeii, Coaliţia ajută la impulsionarea acţiunilor şi investiţiilor globale, cu accent pe finanţarea soluţiilor climatice echitabile de gen, creşterea leadershipului femeilor în economia verde, creşterea rezistenţei femeilor şi fetelor la impactul şi dezastrele climatice şi creşterea utilizării de date privind egalitatea de gen şi climă.
Tema zilei din 2021, „Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world”, avea în vedere eforturile femeilor şi fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor mai sigur şi privind recuperarea în contextul pandemiei COVID-19.
***
Prima Zi a Femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Această zi a fost la origini un moment de marcare a emancipării femeii, a luptei pentru drepturi egale în raport cu bărbaţii. Partidul Socialist din America a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York. 15.000 de femei au mărșăluit atunci, cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot.
Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.
Înfiinţată la 24 octombrie 1945 pentru a promova cooperarea internaţională în urma distrugerilor celui de-Al Doilea Război Mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a consacrat încă de la începuturile sale egalitatea în drepturi a bărbaţilor şi femeilor în centrul raţiunii sale de a fi. Carta fondatoare a ONU subliniază că printre obiectivele sale se numără promovarea şi încurajarea „libertăţilor fundamentale pentru toţi, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie”.
Ziua a fost recunoscută oficial de către Naţiunile Unite în anul 1975, odată cu proclamarea „Anului internaţional al femeii” şi declararea perioadei 1976-1985 ca „Deceniul Naţiunilor Unite pentru Femei: Egalitate, Dezvoltare şi Pace”. În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat, printr-o rezoluţie, „Ziua Naţiunilor Unite pentru drepturile femeilor şi pace internaţională”.
În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie ca fiind Ziua Femeii.
Sursă: AGERPRES