TULCEA: Programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, o șansă pentru școlile cu toalete în exterior
Unitatea de învățământ din Delta Dunării are 104 elevi, de aproape trei ori mai puțini decât în urmă cu aproape opt ani.

Publicat de Doina Sirbu, 7 martie 2025, 12:45
Școala gimnazială Chilia Veche, județul Tulcea, una din unitățile de învățământ cu toaletă în exteriorul clădirii, va deveni anul acesta o școală inteligentă, dacă autoritatea locală primește sprijinul financiar al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
Unitatea de învățământ din Delta Dunării are 104 elevi, de aproape trei ori mai puțini decât în urmă cu aproape opt ani, iar directoarea Alina Șavlovschi dorește digitalizarea lecțiilor și modernizarea condițiilor de care au parte elevii.
‘În corpul B, cum îl numim noi, în Școala nr. 2, grupurile sanitare sunt în curte. În perioada iernii, pentru că sunt în curte, apa este oprită, fiindcă îngheață și ne crapă țevile. În schimb, nu suntem racordați la rețeaua de canalizare, aceea fiind în preajma blocurilor din sat. Aici ar fi nevoie de o investiție privind aducerea grupurilor sanitare la standardele în vigoare. De asemenea, acest corp ar avea nevoie de reparații cauzate de tasarea sau prăbușirea terenului. Sobele de teracotă nu mai sunt în parametrii tehnici normali și ne-am dori o centrală. Am trimis și o solicitare către primărie’, a declarat pentru AGERPRES directoarea școlii gimnaziale din sat.
Șavlovschi a amintit că școala pe care o conduce are trei clădiri, una dintre ele aflată în conservare, alta, Școala nr. 2, îi găzduiește pe elevii de gimnaziu, iar cea de-a treia clădire, Școala nr. 1, modernizată recent, în care-și desfășoară cursurile elevii din ciclul primar și preșcolarii.
‘În Școala nr. 1, printr-un proiect cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al Primăriei comunei Chilia Veche, s-a reparat acoperișul care a fost luat de vânt. Are toaletele în interior. De anul trecut, folosim acel corp, iar copiii au fost foarte încântați. Ne-am luptat o bună bucată de timp cu faptul că doar se duceau și trăgeau apa, pentru că foarte mulți copii nu au acasă și nu au văzut așa ceva. Acum sunt încântați că au apă caldă și vin să se spele pe mânuțe, chiar dacă nu au avut nicio activitate’, a mai spus directoarea școlii generale.
În curtea Școlii nr. 2, fenomenul de tasare a terenului a fost stopat, iar în urma lucrărilor realizate au rămas două bucăți din fier care încearcă să prevină un eventual pericol pentru elevii care merg la toaletă, zona fiind monitorizată video. De altfel, care merg la toaleta din curte trebuie să fie atenție să nu se lovească de barele din fier, dacă sunt înalți, și să ocolească un perimetru restrâns care altădată a fost cel mai probabil o toaletă.
La rândul lui, primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauș, a declarat că de doi ani are pregătite studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru reabilitarea școlii în care învață elevii de gimnaziu.
‘Suntem în implementarea unui proiect de modernizare a mobilierului unității de învățământ. În același timp, am depus și cred că ni se aprobă proiectul de școală nouă. Avem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic făcute de doi ani, dar până acum nu a fost nicio măsură pentru școli. Au fost mai demult (măsuri, surse de finanțare, n.red.), dar dacă Primăria nu a depus nicio solicitare, nu e vina mea. Eu știu sigur că facem școala’, a afirmat primarul Timur Ciauș.
Proiectul depus de autoritatea locală la MDLPA are o valoare totală de 1,5 milioane de euro.
‘Școala nr. 2 va fi o școală nouă. Vreau o școală smart. O văd cu sală de sport, cu toalete în interior, cabinete de informatică, biologie. Dacă ne mișcăm bine, cred că în 2026 va fi recepționată. Nu stăm la discuție, mai ales că are un zid sprijinit’, a mai spus primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauș.
Autoritatea locală dorește să preia în administrare de la Ministerul Educației una din cele trei clădiri care aparține școlii, cea aflată în conservare, și, cu sprijinul fondurilor europene, intenționează să o transforme într-un centru pentru persoanele vârstnice.
Școala nr 1 din satul Chilia Veche care-i găzduiește pe elevii din ciclul primar și pe preșcolari a fost construită în anul 1903, în timpul regelui Carol I, potrivit plăcii din marmură aflată la intrarea în clădire.
MDLPA derulează, în baza legii nr. 212/2022, Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat care are două subprograme, unul dedicat clădirilor cu destinația principală de locuință și celălalt dedicat clădirilor de interes și utilitate publică.
Imobilele din a doua categorie vor fi incluse în program în funcție de importanța lor și de valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur, localitatea Chilia Veche având un grad de accelerație de 0,20, potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, cu 0.05 mai mare decât cel admis.
În județul Tulcea, mai multe instituții de învățământ au toalete în exteriorul clădirilor în care elevii își desfășoară orele, de-a lungul timpului autoritățile locale încercând să rezolve problemele ridicate de acestea, în funcție de bugetele pe care le au.
Sursă: AGERPRES