CONSTANȚA: Noua organigramă a CJC aduce economii anuale de 8 milioane de lei
Proiectele adoptate în ședința ordinară a aleșilor județeni de astăzi.

Publicat de Adina Sîrbu, 27 februarie 2025, 13:14
Consilierii județeni constănțeni s-au reunit astăzi, 27 februarie 2025, în ședință ordinară pentru a dezbate și vota un număr de 29 de proiecte de hotărâre înscrise pe ordinea de zi.
Sinteza Dintre acestea, proiectul cu numărul 21/07.02.2025 privind revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” Constanța, asupra unui bun imobil constructie situat in str. Republicii, nr. 7, Eforie Sud, județul Constanta si trecerea acestuia din domeniul public în domeniul privat al Județului Constanta, a fost restras de pe ordinea de zi.
Aprobarea Regulamentului pentru atribuirea locuintelor de serviciu aflate în proprietatea publica a Judetului Constanța a făcut obiectul primul proiect de hotărâre supus la vot și aprobat. Regulamentul urmărește stabilirea unui sistem de alocare bazat pe criterii clare, transparente și nediscriminatorii, oferind tuturor solicitanților șanse egale, în funcție de nevoile lor reale și situația locativă individuală. Regulamentul poate fi consultat aici.
În calitate de membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, CJC continuă să sprijine modernizarea rețelelor de apă și canalizare din județ. Astăzi au fost aprobate mai multe proiecte esențiale în acest domeniu, printre care cofinanțarea a două etape ale „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a S.C. RAJA S.A. Constanța, 2014-2020”. Pentru etapa I, cofinanțarea se ridică la 7.073.519,65 lei, iar pentru a II-a, destinată investițiilor rămase de implementat, suma prevăzută este de 11.032.866,80 lei. De asemenea, a fost aprobată și aderarea Comunei Dobromir la Asociația „Apa-Canal Constanța”, extinzând astfel numărul membrilor la 72 de unități administrativ-teritoriale.
Tot astăzi a fost aprobat proiectul „Rețeaua APP – Suport pentru o viață independentă în comunitate”, a acordului de parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și a bugetului acestuia. Proiectul se va derula la nivel național, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și alte 23 de DGASPC-uri din țară. Cu o valoare totală de 69.366.700,86 lei cu TVA, acesta urmărește creșterea accesului la servicii de asistență personală profesionistă de calitate pentru 500 de persoane adulte cu dizabilități din România. DGASPC Constanța contribuie cu 61.399,16 lei (2%), iar implementarea se va desfășura pe parcursul a 36 de luni.
Consilierii județeni au votat și operarea unor modificări în ceea ce privește repartizarea spațiilor cu destinație de birouri din cadrul imobilului Bloc L4, situat în municipiul Constanța, Aleea Magnoliei Nr. 2. Astfel, s-a decis revocarea acordării biroului nr. 108, Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului, dar și revocarea repartizării biroului nr. 115, către Federația Română de Oină. În același timp, au fost repartizate Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, birourile nr. 108, 115 și 116, a grupurilor sanitare în suprafață de 29,2 mp și holului în suprafață de 45 mp. Totodată, printr-un alt proiect de hotărâre, Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului i-au fost date în folosință gratuită camerele 12 și 15 din cadrul Pavilionului Expozitional Constanța.
Acordarea unor stimulente financiare lunare personalului de specialitate al SCJU Constanța, în anul 2025, a făcut subiectul unui alt proiect dezbătut și aprobat. În scopul asigurării proporționalității între munca depusă, răspunderea fiecărei funcții și salarizarea acordată, a fost aprobată acordarea unor stimulente financiare în limita a maximum două salarii minime brute pe țară. Fondul de acordare va fi constituit din veniturile proprii ale spitalului, până la valoarea de 79.000 de lei/lună, respectiv 950.000 de lei/an. Totodată, pe ordinea de zi s-a regăsit și proiectul privind constituirea dreptului de administrare asupra imobilului Punct de Operare Aeromedicală S.M.U.R.D. Constanța, situat în strada Viilor, nr. 1, mun. Constanța, în favoarea SCJU Constanța.
Un alt proiect important a prevăzut încheierea unui protocol între Agenția Națională pentru Achiziții Publice și CJC, pentru înființarea unei unități de achiziții publice centralizate (UCA) la nivelul instituției noastre. Aceasta va aduce avantaje precum prețuri mai competitive prin economii de scară, reducerea cheltuielilor administrative, creșterea eficienței achizițiilor și o gestionare mai transparentă a resurselor publice. UCA va fi înființată ca structură internă în organigrama CJC. Proiectul poate fi consultat aici.
O prioritate a CJC în dezvoltarea și exploatarea potențialului turistic constănțean este reprezentată de proiectul „Conservare, protejare și punere în valoare a Biodiversității în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Microdelta Constanța”. Pentru acest obiectiv au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, faza SF, ce redau o valoarea a investiției de 33.325.958,70 lei cu TVA. Lucrările vizează o suprafață de 86.496 mp și vor include, printre altele, construirea de adăposturi și platforme betonate pentru animale, amenajarea de împrejmuiri și alei pentru siguranța vizitatorilor, înlocuirea podurilor de lemn cu structuri durabile și construirea unui laborator pentru conservare.
Indicatori economici au fost aprobați și în cazul obiectivului de investitie: „Amenajari interioare/exterioare, consolidare si modernizare imobil D+P+1E – pentru Serviciul Clinic Județean de Medicină Legală Constanța din str. Stefan cel Mare nr.133”. Conform Devizului General, valoarea totală actualizată a investiției este de 16.941.183,47 lei cu TVA. Mai multe informații aici.
Alte trei proiecte de hotărâre au avut ca obiect aprobarea organigramei, a Statului de funcții și a Regulamentului de Organizare și Funcționare pentru: aparatul de specialitate al CJC și alte două instituții subordonate CJC.
Având în vedere prioritățile de dezvoltare ale județului Constanța și necesitatea creșterii calității serviciilor publice, s-a impus reorganizarea unor structuri din cadrul aparatului de specialitate al CJC, fiind desființate structurile fără obiect de activitate, precum Compartimentul Mediul de Afaceri, Atragere Investiții, Creșterea Calității Vieții Cetățenilor și Serviciul de Analiză Strategică și Creșterea Competitivității (cu excepția Compartimentului de Guvernanță Corporativă). De asemenea, Direcția de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură și Direcția de Dezvoltare Județeană și Coordonarea Instituțiilor de Sănătate, Sport și Învățământ au fost desființate, întrucât nu îndeplineau normativul de personal și aveau o structură supradimensionată raportat la activitățile desfășurate. Totodată, Direcția Generală Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport a fost desființată prin reorganizare, iar funcția de șef birou și structura organizatorică care funcționa ca birou a fost eliminată. În urma acestor schimbări, aparatul de specialitate va funcționa cu un număr de patru direcții generale, 11 servicii și 19 compartimente, menite să asigure o mai bună coordonare a atribuțiilor și o eficientizare a activității administrative. Numărul de posturi a fost redus de la 296 la 214, fiind puse în aplicare prevederile Legii 296/2023 și OUG Nr. 156/2024. Proiectul de hotărâre în integralitate poate fi accesat aici.
Tot cu scopul de a eficientiza activitatea și a respecta cadrul legal în vigoare, au fost aprobate modificări și în structura organizatorică a Direcției Generală de Evidență a Persoanelor Constanța (DGEP) și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. În cazul DGEP, în urma reorganizării, instituția va păstra un număr total de 51 de posturi, din care patru posturi sunt stabilite pentru funcții de conducere și 47 posturi de execuție. Printre schimbările prevăzute se numără: transformarea unor funcții de conducere în funcții publice de execuție, reorganizarea Serviciului Evidența Persoanelor prin comasarea a două compartimente; redimensionarea Serviciului Financiar-Contabilitate; desființarea Serviciului Relații Publice și Achiziții și înființarea Compartimentului Secretariat, Resurse Umane și Juridic.
La Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” vorbim de o suplimentare a numărului de posturi, identificate ca fiind posturi unice. Astfel, noua structură organizatorică va cuprinde un număr de 77 de posturi, din care 5 posturi de conducere și 72 de execuție. Mai multe detalii aici.
Nu în ultimul rând, aleșii au votat desemnarea doamnei consilier județean Andreea Gheorghe în calitate de reprezentant al CJC în Adunarea Generală a Asociaților a Asociației Organizația de Management al Destinației Județul Constanța.
Ședința s-a ținut în format fizic, fiind prezenți în total 32 de consilieri județeni.
Totodată, CJC a transmis și Sinteza economiilor realizate de Consiliul Județean Constanța și instituțiile subordonate, de la 29 octombrie 2024 – data preluării mandatului de președinte de către Florin Mitroi – și până în prezent.
Economiile obținute vor fi redirecționate către proiecte de interes local, contribuind la eficientizarea serviciilor publice pentru cetățeni. Unele date sunt estimative.
Redăm documentul integral:
I. ECONOMII REALIZATE LA NIVELUL CONSILIULUI JUDEȚEAN CONSTANȚA
- Reducerea cheltuielilor cu personalul
- Numărul de posturi redus de la 296 la 214, prin reorganizare.
- Economii anuale: 8.000.000 lei.
- Reducerea cheltuielilor de protocol
- 2024: 85.000 lei (fără TVA).
- 2025: 20.000 lei (fără TVA).
- Economii anuale: 65.000 lei.
- Reducerea consumului de combustibil
- Cheltuieli lunare reduse de la 9.350 lei la 5.000 lei.
- Economii anuale: 48.000 lei.
- Optimizarea contractelor
- Servicii juridice pentru proiecte europene – renegociere:
- Contract 2024: 23.205 lei/lună.
- Noua valoare: 11.602 lei/lună.
- Economii anuale: 139.230 lei.
- Mentenanța Heliportului SMURD – contract reziliat.
- Economii anuale: 120.000 lei.
- Tipărire pliante informative – contract neprelungit.
- Economii anuale: 33.920 lei.
- Servicii de întreținere instalații sanitare și electrice – contracte neprelungite.
- Economii anuale: 308.625 lei.
- Mentenanța internet, telefonie, TV – contract neprelungit.
- Economii anuale: 76.176 lei.
- Servicii de curățenie – preluate intern.
- Economii anuale: 1.700.000 lei
Total economii CJC: 10.490.951 lei/an
II. SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ CONSTANȚA
- Servicii imagistică
- Cheltuieli lunare reduse de la 892.917 lei la 519.035 lei.
- Economii anuale: 4.200.000 lei.
- Laborator analize
- Cheltuieli lunare reduse cu 116.894 lei.
- Economii anuale: 1.200.000 lei.
- Servicii juridice
- Cheltuieli lunare reduse cu 21.640 lei.
- Economii anuale: 240.000 lei.
Total economii SCJU: 5.640.000 lei/an
III. DIRECȚIA DE PAZĂ A JUDEȚULUI CONSTANȚA
- Reducere cheltuieli materiale și servicii: 58.800 lei/an.
- Eliminare cheltuieli deplasări: 7.200 lei/an.
- Reducere cheltuieli consultanță: 36.000 lei/an.
- Reducere carburanți: 36.000 lei/an.
- Reducere cheltuieli curățenie: 22.500 lei/an.
- Reducere sume persoane cu handicap neîncadrate: 192.000 lei/an.
Total economii Direcția de Pază: 352.500 lei/an
IV. ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE DURABILĂ A JUDEȚULUI CONSTANȚA
- Reziliere leasing auto: 108.000 lei/an.
- Reducere cheltuieli salariale: 687.251 lei/an.
- Reducere cheltuieli funcționare: 83.856 lei/an.
Total economii Asociație: 879.107 lei/an
V. SOCIETATEA „DRUMURI JUDEȚENE CONSTANȚA” SA
- Eliminare cheltuieli de protocol: 114.000 lei/an.
- Eliminare prime angajați: 1.278.000 lei/an.
- Reducere cheltuieli transport:1.500.000 lei/an.
Total economii Drumuri Județene: 2.892.000 lei/an
TOTAL GENERAL ECONOMII: 20.254.558 lei/an
Aceste economii permit redirecționarea fondurilor către proiecte de infrastructură, educație, sănătate și servicii publice pentru cetățeni.