Marcel Ciolacu: NU – trimiterii de trupe românești în Ucraina. DA – alocării suplimentare pe apărare
Declarațiile sale survin discuțiilor avute la Cotroceni cu președintele interimar Ilie Bolojan.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 februarie 2025, 21:15
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, într-o postare pe o rețea socială, că se opune trimiterii de trupe românești în Ucraina, dar că susține alocările bugetare suplimentare în investiții în industria națională de armament.
Declarațiile sale survin discuțiilor avute la Cotroceni cu președintele interimar Ilie Bolojan în vederea pregătirii poziţiei ţării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc pe 6 martie.
”1. NU trimiterii de trupe românești în Ucraina; 2. DA alocării suplimentare pe apărare, însă doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual); 3. Excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului bugetar. Acestea sunt propunerile cu care am mers, alături de colegii din PSD, la consultările de azi, de la Cotroceni”, a declarat miercuri Marcel Ciolacu într-o postare pe o rețea de socializare.
Propunerile PSD pentru poziționarea României în politica de apărare a UE: fără trupe românești în Ucraina, alocări suplimentare de apărare – doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare și excluderea cheltuielilor de apărare din constrângerile bugetare.
Partidul Social Democrat a susținut trei propuneri în cadrul consultărilor organizate de Președintele interimar Ilie Bolojan, menite să definească poziției României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, privind politica de apărare a Uniunii Europene și raportarea la situația din Ucraina:
1. România nu va trimite trupe și nu va participa la nicio acțiune care implică trimiterea de contingente în Ucraina. Misiunea principală a României în cadrul NATO este de a asigura protejarea Flancului Estic, prin apărarea teritoriului național, la fel ca celelalte state din această regiune.
2. România poate participa la un program comun european de creștere a cheltuielilor de apărare, doar sub condiția ca fondurile suplimentare alocate de țara noastră să fie investite în industria națională de apărare și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual). Astfel, ne propunem să creștem economia românească, locurile de muncă și veniturilor salariaților români care vor lucra în acest sector.
3. România trebuie să insiste ca orice cheltuieli suplimentare prevăzute într-un program comun de apărare al Uniunii Europene să fie excluse din constrângerile UE privind disciplina financiară care pot atrage sancțiuni asupra statelor membre.
Delegația PSD care a mers la consultările preşedintelui interimar Ilie Bolojan cu partidele şi formaţiunile parlamentare a fost compusă din șase persoane. Social-democrații care se văd cu președintele Bolojan sunt Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Daniel Băluță, Marian Neacșu, Paul Stănescu și Mihai Tudose.
Sursa – TVR.info