Senat/Comisia pentru apărare – raport favorabil dat legilor privind apărarea teritoriului național
Proiectele vor intra în dezbatere și vot în plenul Senatului de miercuri, după cum a anunțat președintele Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc.

Publicat de Doina Sirbu, 25 februarie 2025, 14:23
Comisia pentru apărare din Senat a dat raport de admitere, marți, pentru proiectele care stabilesc cadrul juridic necesar desfășurării operațiunilor de apărare pe teritoriul românesc.
Cele două proiecte vor intra în dezbatere și vot în plenul Senatului de miercuri, după cum a anunțat președintele Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc.
‘Astăzi, Comisia de apărare s-a întrunit pentru dezbaterea celor două proiecte de lege – Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul României și Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național. Ca element de surpriză, pot să vă spun că unul dintre proiecte a fost votat în unanimitate de membrii comisiei, celălalt cu majoritate de voturi. Această dezbatere nu a fost doar despre cele două proiecte legislative. Această dezbatere a fost despre capacitatea de apărare a României și trebuie să declar că colegii care au votat împotriva acestor proiecte de lege au vrut să dea un semnal că sunt de partea celor care ne vor slabi și neorganizați sau, aș spune eu, neputincioși în fața pericolelor care amenință securitatea națională’, a declarat Nicoleta Pauliuc.
Senatoarea liberală a subliniat că și-ar dori ca aceste proiecte de lege să fie susținute de toți colegii, pentru că vorbim despre securitate, ‘despre siguranța cetățenilor noștri’.
‘Aceste proiecte de lege nu au fost cerute doar de către cetățenii din Tulcea și Constanța – pentru că nu este ușor să trăiești cu mesaje RO-ALERT, care vin noaptea, dimineața sau în timpul zilei, creând acea stare de frică și amenințare asupra proprietăților, bunurilor tale și, de ce nu, chiar și asupra vieții. În momentul în care votezi împotriva unui astfel de proiect de lege – și ne așteptăm ca mâine, în Parlamentul României, în momentul în care va fi supusă, în plen, aprobarea acestor proiecte de lege, colegii noștri să înțeleagă că este necesar ca votul lor să fie pentru susținerea acestor proiecte de lege – pentru că astfel vorbim despre securitate, despre siguranța cetățenilor noștri’, a precizat Pauliuc.
Potrivit acesteia, din dezbaterile proiectelor, în ședința care a avut loc cu ușile închise, a reieșit că ‘nu se pune problema cedării suveranității’ prin adoptarea lor.
‘Aceste proiecte de lege au fost cerute de cetățenii din localitățile respective, care trăiesc permanent cu amenințarea pericolului asupra vieții lor și asupra bunurilor, au fost cerute de militari, ca ei să își îndeplinească misiunile, au fost cerute de partenerii noștri strategici și de aliații din cadrul NATO. Am avut această discuție cu ușile închise tocmai pentru că toți colegii au vrut să aibă o analiză și o privire de ansamblu asupra efectelor pe care aceste proiecte de lege le-ar avea și dacă într-adevăr sunt temeri că s-ar pune în discuție cedarea suveranității. Din cadrul dezbaterii a reieșit că nu se pune problema cedării suveranității, nu se pune problema ca românii noștri să fie luați să facă armata obligatorie, nu se pune problema ca în cuprinsul acestor texte de lege să avem prevederi care vorbesc despre prezența militarilor noștri pe câmpurile de luptă din alte state, nu putem vorbi despre conflicte, nu putem vorbi despre – așa cum au spus colegii noștri de la AUR – că ar exista anumite disfuncționalități în relațiile cu aliații NATO. Nu se pune problema că noi suntem singura țară care face o astfel de legislație. Sunt state din NATO care au astfel de legislații. Toate aceste manipulări care au apărut după ședința de la Cameră au fost astăzi dezbătute și s-a văzut foarte clar, chiar au fost dezbătute de către colegii de la AUR care au spus că nu se justifică astfel de discursuri’, a subliniat Nicoleta Pauliuc.
Sursă: AGERPRES