Coaliție: Procedurile de revocare a șefului AEP vor începe în Birourile permanente reunite ale Parlamentului (surse)
Toni Greblă, șeful AEP, criticat pentru prestația de la scrutinul prezidențial din 2024, poate fi revocat prin hotărâre a Legislativului.

Publicat de Doina Sirbu, 25 februarie 2025, 13:43
Liderii partidelor din coaliția de guvernare au decis să înceapă demersurile pentru revocarea din funcție a președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
Procedurile de revocare a şefului AEP, Toni Greblă, vor începe în Birourile permanente reunite ale Parlamentului, potrivit unei decizii luate marţi în şedinţa coaliţiei.
Ciprian Ciucu, unul dintre prim-vicepreședinții liberali, a scris pe pagina lui pe Facebook, „O veste bună… Vom face curățenie la AEP. România are nevoie de instituții care să își îndeplinească misiunea cu bună credință, transparență, profesionalism și echidistanță”.
Decizia coaliției vine după ce președintele AEP, Toni Greblă, a fost criticat pentru prestația din timpul scrutinului prezidențial din 2024.
El a fost acuzat de implicarea în activități politice și lipsă de imparțialitate, după ce a fost fotografiat alături de persoane apropiate de AUR și de Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale. În plus, AEP, sub conducerea lui Greblă, nu a oferit răspunsuri clare la solicitările privind problemele din raportările financiare ale candidaților, ceea ce ar fi afectat transparența procesului electoral.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că Toni Greblă nu ar mai trebui să mai rămână în fruntea Autorităţii Electorale Permanente, dar decizia este a Parlamentului.
Conform legii, președintele Autorității Electorale Permanente este numit de către Parlamentul României, în ședință comună a celor două Camere, pentru un mandat de opt ani.
Astfel, Birourile permanente reunite formulează propunerea pentru funcția de președinte al AEP, cele două Camere ale Legislativului se reunesc în ședință comună pentru a vota propunerea, iar candidatul este validat dacă obține majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți. Revocarea din funcție a președintelui AEP se face tot prin hotărâre a Parlamentului, în ședință comună, la propunerea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.
Ieri, USR a solicitat ca şeful Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, să prezinte, în Parlament, de îndată, raportul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, conform legii în vigoare.
Potrivit unui comunicat transmis luni, USR a formulat solicitări în acest sens către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv, al Senatului, precum şi direct şi lui Toni Greblă, şeful AEP.
„Au trecut 3 luni de la alegerile din 24 noiembrie 2024 şi nici acum nu ştim motivele exacte pentru care au fost anulate alegerile şi, mai ales, măsurile luate pentru ca scrutinele din luna mai să fie corecte şi sigure”, a transmis USR.
Senatorul USR Ciprian Rus a afirmat că legea trebuie respectată de toţi, inclusiv de AEP, dacă se doreşte recâştigarea încrederii românilor în funcţionarea instituţiilor statului şi, implicit, a democraţiei româneşti, iar oamenii să aibă convingerea că le este respectat votul.
„Până acum, Marcel Ciolacu şi PSD l-au protejat pe Toni Greblă şi s-au făcut că nu văd toate derapajele acestui domn care făcea grătare cu extremiştii, în timp ce soţia lui îi făcea făţiş campanie lui Călin Georgescu. Asta trebuie să înceteze, iar conducerea AEP trebuie să vină în Parlament să explice tuturor românilor ce s-a întâmplat la scrutinul de acum 3 luni, ce probleme au fost şi cum le putem rezolva. Iar, apoi, Marcel Ciolacu să-l trimită acasă pe Toni Greblă, nu are căderea de a mai organiza alegeri în România”, a spus Ciprian Rus, conform sursei citate.
Potrivit USR, „depunerea şi prezentarea raportului privind ultimele alegeri nu sunt opţionale, ci obligatorii în condiţiile Legii 208/2015”.
„Aceasta prevede că AEP trebuie să prezinte, în maximum 3 luni de la încheierea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, pentru preşedintele României, pentru Parlamentul European şi pentru autorităţile locale un raport asupra organizării şi desfăşurării alegerilor, care să cuprindă inclusiv referiri la abaterile şi neajunsurile constatate”, mai precizează USR.
De asemenea, USR consideră că, înainte ca românii să fie chemaţi din nou la urne, trebuie „să fie făcută lumină în ceea ce priveşte ultimele alegeri, cine şi cum a interferat în organizarea şi desfăşurarea acestora şi ce instituţii ale statului nu şi-au făcut treaba, iar responsabilii să fie rapid înlăturaţi din funcţii”.
Greblă, fost senator PSD, fost judecător la Curtea Constituțională (2013 și 2015), fost secretar general în Guvernul Dăncilă și fost prefect al Capitalei, a fost numit, la propunerea PSD, în funcția de șef al Autorității Electorale Permanente, în martie 2023.
Surse: AGERPRES, Europa Liberă