Ordin al șefului ANPC pentru controale la cantinele din spitale în perioada 24 – 26 februarie

Publicat de Doina Sirbu, 24 februarie 2025, 21:30
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a emis luni un Ordin potrivit căruia, în perioada 24 – 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice și private.
‘În vederea verificării respectării drepturilor consumatorilor în conformitate cu atribuțiile conferite de cadrul general precum și de reglementările specifice domeniului de protecție a consumatorilor, cu privire la prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor și având în vedere faptul că acești consumatori sunt persoane vulnerabile atât în fața unui profesionist care are ca scop obținerea de profit, cât și a unuia ce nu acționează în acest scop, fiind supuși acelorași riscuri în caz de nerespectare a normelor legale de către ambele categorii, în perioada 24 – 26 februarie 2025, se vor efectua acțiuni de supraveghere și control la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice și private de pe raza teritorială a fiecărui Comisariat județean/Sectorial pentru Protecția Consumatorilor’, se menționează în Ordinul 206 din 24 februarie semnat de șeful ANPC.
Documentul poate fi contestat în termen de 30 de zile.
Decizia lui Popescu Piedone vine după ce, în cursul zilei de luni, comisarii de la Protecția Consumatorilor au anunțat că managerul Spitalului Municipal Adjud le-a interzis continuarea controlului în blocul alimentar al unității și a solicitat la 112 intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că verificările ANPC ar fi ilegale și că nu au fost prezentate documentele necesare.
‘În urma controlului desfășurat la Spitalul Municipal Adjud în data de 24.02.2025, comisarii din cadrul CJPC Vrancea au întâmpinat dificultăți în finalizarea verificărilor demarate în blocul alimentar al unității. La începutul controlului, comisarii s-au legitimat și au solicitat prezența managerului spitalului, care însă nu era disponibil. De asemenea, au solicitat registrul unic de control, dar acesta nu a fost prezentat. Controlul a fost efectuat în prezența conducătorului blocului alimentar și a altor două persoane. După aproximativ 10-15 minute, managerul spitalului a apărut și a interzis continuarea controlului, susținând că ‘a primit ordin de sus potrivit căruia controlul este ilegal’ și solicitând părăsirea unității. În urma unor discuții, inclusiv telefonice cu comisarul șef adjunct, în care s-au prezentat temeiul legal al controlului și ordinele de serviciu, managerul a continuat cu agresiuni verbale și a contactat autoritățile prin apel la 112, solicitând intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că controlul ar fi ilegal și că nu au fost prezentate documentele necesare, lucru care nu era adevărat’, se arată într-un comunicat al ANPC.
Potrivit sursei citate, ușile unității medicale ar fi fost blocate, iar unui membru al echipei de control i s-ar fi făcut rău, acesta având antecedente cardiace.
În timpul celor 10-15 minute de control, ar fi fost constatate mai multe abateri, printre care materii prime – produse din carne de pasăre cu termen de valabilitate expirat (05.02.2025 și 21.02.2025), carne de porc neetichetată, probe alimentare neetichetate sau condiții de depozitare necorespunzătoare.
În legătură cu seria de controale demarate de ANPC la mai multe spitale din țară, instituția a precizat că acestea se desfășoară într-un cadru legal, deoarece, ‘conform dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, mai exact Art. 1, statul, prin mijloacele prevăzute de lege, are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori. Astfel, este asigurat accesul neîngrădit la produse și servicii, informarea completă despre caracteristicile esențiale ale acestora și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, inclusiv în fața unor practici incorecte. De asemenea, prevederile acestui act normativ se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor (noi, folosite sau recondiționate) și a serviciilor destinate consumatorilor. Art. 2, punctul 2 din aceeași ordonanță definește ‘consumatorul’ ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acționează în afacerea lor comercială, industrială, de producție, artizanală ori liberală, și specifică faptul că ‘unitățile spitalicești’ nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru’.
Ministerul Sănătății a transmis tot luni, printr-un comunicat, că acțiunile de control nu se pot desfășura în afara cadrului legal și a atras atenția că ‘Ministerul Sănătății este autoritatea abilitată de Legea 95/2006 prin Inspecția Sanitară de Stat să efectueze controlul oficial în domeniul sănătății publice. Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2001, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului numai dacă se emite un cadru legal comun, respectiv la nivel de ordin între instituțiile menționate implicate în controlul alimentului’.
Reprezentanții Poliției Vrancea au informat că a fost deschis dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal.
Sursă: AGERPRES