TULCEA: Obiceiuri de primăvară în Dobrogea. Lăsatul Secului
În Dobrogea, tărâm multietnic și multicultural, fiecare comunitate are propriul său mod de a sărbători această perioadă.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 februarie 2025, 11:55
Duminică, 23 februarie, este Lăsata Secului de carne. Credincioșii pornesc pregătirile pentru postul pascal, cel mai lung și aspru post din an, care va începe luna viitoare, pe 3 martie.
În Dobrogea, tărâm multietnic și multicultural, fiecare comunitate are propriul său mod de a sărbători această perioadă.
Despre obiceiurile dobrogenilor legate de începutul postului ne vorbeşte Alexandru Chiselev, cercetător științific în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea:
Componenta alimentară este și ea foarte importantă. Cel puțin la rușii lipoveni, în această perioadă, se făceau fel de fel de preparate pe bază de lapte, de unde și denumirea de săptămâna albă sau săptămâna brânzei.
Aromânii și meglenoromânii mai păstrează și astăzi, în familie, o practică numită prinderea alviței. Alexandru Chiselev:
Reporter – Andreea Dorobăț / foto – Muzeul De Etnografie Tulcea