Ascultă Radio România Constanța Live

MApN: Noi dezinformări pe tema proiectelor de lege privind controlul utilizării spațiului aerian și operațiile militare pe timp de pace

Astfel de dezinformări și manipulări constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale.

MApN: Noi dezinformări pe tema proiectelor de lege privind controlul utilizării spațiului aerian și operațiile militare pe timp de pace

Publicat de Adina Sîrbu, 20 februarie 2025, 07:43

Adoptarea, la 19 februarie, în Camera Deputaților, a două proiecte de lege inițiate de Ministerul Apărării Naționale a generat o campanie coordonată de dezinformări și informații false, distribuite masiv de o serie de utilizatori din România pe diferite platforme digitale, anunță MApN.

Este vorba despre „Proiectul de Lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român” (PL-x nr. 5/2025) și „Proiectul de Lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional” (PL-x nr. 6/2025).

Potrivit MApN, nu este pentru prima dată când în legătură cu aceste proiecte sunt rostogolite în spațiul public informații false, manipulări și exagerări bazate pe scoaterea din context.

Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO drept acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale.

Principalele narative false și explicarea pe larg a prevederilor celor două proiecte legislative sunt prezentate într-o informare completă pe portalul InfoRadar.

Informații false răspândite prin această nouă campanie de dezinformare

Postările realizate de diferiți utilizatori din Facebook și TikTok acreditează, în mod fals și fără nicio legătură cu realitatea, că:

  • cetățenii României vor fi obligați să meargă la război sau copiii românilor vor fi trimiși să lupte în Ucraina;
  • adoptarea acestor proiecte va însemna că Parlamentul României va vota instaurarea unei dictaturi militare;
  • comanda Armatei României va fi cedată către armate străine/ către NATO/ către Bruxelles. Explicăm ce înseamnă, de fapt, transferul de autoritate, la finalul acestei postări;
  • odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a propunerilor legislative, armata va putea primi ordine să tragă în poporul care protestează. Referitor la autorizarea personalului militar și străin cu privire la uzul armamentului, munițiilor și dispozitivelor militare din dotare, găsiți, de asemenea, explicații, la finalul postării;
  • integrarea spaţiul aerian național în spaţiul aerian al NATO și gestionarea în comun a acestui spațiu cu structurile aliate reprezintă o formă de cedare a suveranității naționale. Găsiți, de asemenea, la finalul acestei postări, informații referitoare la gestionarea în comun a spațiului aerian al țărilor NATO;
  • prin intrarea în vigoare a proiectelor de legi, România va fi ocupată de trupe străine (efective NATO, prezentate ca trupe de ocupație);
  • adoptarea acestor proiecte dovedește faptul că autoritățile fac pregătiri pentru intrarea României în război;
  • inițierea, dezbaterea și adoptarea acestor proiecte legislative reprezintă un act de trădare națională.

Toate aceste afirmații și altele dezvoltate din acestea sunt false!

Răspândirea unor dezinformări și manipulări de tipul celor prezentate mai sus nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României sau cu protejarea suveranității naționale.

Astfel de dezinformări și manipulări, prin care este atacat cel mai puternic instrument de garantare a acestora, constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale.

Ce prevăd, de fapt, aceste proiecte legislative?

Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național își propune să stabilească un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național.

Astfel, actul normativ va reglementa măsurile pe care statul român le va putea lua pentru controlul utilizării spațiului aerian național, va stabili autoritățile și instituțiile care au competente în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național, nu doar de către aeronave, ci și de sisteme de aeronave fără pilot la bord, cunoscute în spațiul public prin termenul generic de droneprecum și alte vehicule aeriene care ar putea fi folosite în viitor.

Prin completările și prevederile noi incluse, actul normativ va adapta cadrul legislativ aflat la dispoziția autorităților competente, în scopul asigurării unei eficiențe sporite în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a spațiului aerian național, ceea ce va contribui la creșterea siguranței și securității aviației, inclusiv în situații de genul celor înregistrate în ultimul an, în care drone folosite de Federația Rusă în atacurile ilegale executate împotriva infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre sau fragmente din acestea au căzut pe teritoriul național al României, precum și pentru cazurile de aeronave fără pilot, de mici dimensiuni, care au survolat, pentru anumite perioade de timp, teritoriul național.

Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, urmărește crearea cadrului juridic care să permită desfășurarea unor misiuni și operații pe teritoriul statului român, în vederea întreprinderii măsurilor necesare, prin care să fie protejată viața, sănătatea, proprietatea, drepturile și libertățile cetățenilor români.

Necesitatea promovării proiectului de lege a apărut, în mod obiectiv, din faptul că actualul cadru normativ nu acoperă nevoile noilor realități rezultate din urma acelorași evoluții din regiune, în care agresiunile repetate și ilegale ale Federației Ruse împotriva unui stat suveran, cu care țara noastră se învecinează, creează riscuri de securitate pentru România și pentru Alianța Nord Atlantică.

Concret, proiectul de lege propune completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea și desfășurarea misiunilor și operațiilor pe timp de pace, pe teritoriul național de către forțele armate ale României sau ale statelor aliate dislocate pe teritoriul nostru național, ca parte a măsurilor de consolidare a posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni împotriva țării noastre sau a teritoriului comun al Alianței.

Adoptarea acestui proiect va oferi baza legală pentru luarea în mod oportun și eficient de măsuri de prevenire și descurajare a riscurilor și amenințărilor, precum și reacția promptă la acestea, pe durate limitate, în raport cu evoluția crizei, însă fără a fi necesară instituirea sau declanșarea unei stări excepționale (stare de mobilizare, de asediu sau război), potrivit legislației în materie.

„Controversa” transferului de autoritate

Cea mai vehiculată dezinformare vizează conceptul de transfer de autoritate, care este utilizat în mod uzual, în cadrul NATO, în desfășurarea operațiilor sau misiunilor în cadru aliat sau de coaliție.

Proiectul de lege definește transferul de autoritate drept o acțiune prin care diferite grade de autoritate ale comenzii și controlului asupra unor forțe desemnate sunt conferite, pe o durată determinată, de către comandantul forțelor aliate sau autoritățile militare ale statelor participante la o coaliție pe teritoriul statului român către șeful Statului Major al Apărării sau, după caz, de către acesta unui comandant aliat sau de coaliție, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte.

Acest aspect, al creării cadrului juridic prin care este autorizat transferul de autoritate către un comandant străin, a generat o serie întreagă de interpretări alarmiste, care prezintă această procedură drept o formă de „renunțare la suveranitatea națională” (!). Într-o notă conspiraționistă, această procedură este prezentată ca fiind neconstituțională sau un act iresponsabil și chiar trădare a țării și a intereselor naționale (!).

În fapt, procedura transferului de autoritate este reglementată în legislația românească de mai bine de 13 ani, în Legea 121 din 2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român. 

Găsiți explicațiile pe larg și demontarea informațiilor false vehiculate pe tema celor două proiecte de lege AICI.

AUDIO: O radiografie economică a situației în care se află România
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 14:43

AUDIO: O radiografie economică a situației în care se află România

Au trecut primele 50 de zile ale lui 2025, o bornă semnificativă pentru o primă radiografie economică a situației în care ne aflăm. În aceste...

AUDIO: O radiografie economică a situației în care se află România
Dialoguri la zi – viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, invitatul emisiunii
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 14:18

Dialoguri la zi – viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, invitatul emisiunii

Sunt aproape două luni de când constănțenii au citit înștiințările de plată privind taxele și impozitele ce trebuie achitate în acest an....

Dialoguri la zi – viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, invitatul emisiunii
Dezbateri publice fără… public, la MEDGIDIA!
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 13:41

Dezbateri publice fără… public, la MEDGIDIA!

Primăria din municipiu a organizat, astăzi, o dezbatere cu privire la Planul Urbanistic Zonal – reglementare zonă pentru locuințe colective,...

Dezbateri publice fără… public, la MEDGIDIA!
TULCEA: Obiceiuri de primăvară în Dobrogea. Lăsatul Secului
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 11:55

TULCEA: Obiceiuri de primăvară în Dobrogea. Lăsatul Secului

Duminică, 23 februarie, este Lăsata Secului de carne. Credincioșii pornesc pregătirile pentru postul pascal, cel mai lung și aspru post din an,...

TULCEA: Obiceiuri de primăvară în Dobrogea. Lăsatul Secului
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 11:39

TULCEA: Motoare de barcă estimate la 75.000 de lei, căutate de autorităţile din alte state, depistate în judeţ

Poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit două motoare de bărci, semnalate ca fiind bunuri căutate în vederea confiscării, în...

TULCEA: Motoare de barcă estimate la 75.000 de lei, căutate de autorităţile din alte state, depistate în judeţ
Actualitate vineri, 21 februarie 2025, 11:28

UPDATE: Accident grav lângă NĂVODARI. O persoană este încarcerată. Intervine și elicopterul SMURD

UPDATE: Au fost transportați la UPU Constanța 2 adulți, conștienți, cooperanți (preluați de elicopterul SMURD și Ambulanța SAJ). De...

UPDATE: Accident grav lângă NĂVODARI. O persoană este încarcerată. Intervine și elicopterul SMURD
Actualitate joi, 20 februarie 2025, 21:44

CONSTANȚA: Miting în Parcul Arheologic, la 3 ani de la invadarea Ucrainei

Pe 23 februarie, de la ora 13.50, comunitatea ucraineană se va reuni pentru a onora memoria victimelor războiului și pentru a reaminti lumii...

CONSTANȚA: Miting în Parcul Arheologic, la 3 ani de la invadarea Ucrainei
Actualitate joi, 20 februarie 2025, 21:23

Ministrul Educației: Am avut o întâlnire cu geografii; mi-au dat un alt model de a regândi Geografia la nivelul liceului

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că a avut o întâlnire, pe marginea proiectului de planuri-cadru, cu geografii...

Ministrul Educației: Am avut o întâlnire cu geografii; mi-au dat un alt model de a regândi Geografia la nivelul liceului