Noi evenimente realizate în cadrul proiectului MARMAPS, la care ONG Mare Nostrum este partener
MARMAPS își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța conservării ecosistemului Mării Negre.

Publicat de Doina Sirbu, 18 februarie 2025, 14:37
În luna februarie au avut loc două evenimente importante în cadrul proiectului “Open environmental eFolio for joint maritime spatial planning and conservation of the valuable Black Sea Basin marine ecosystems” MARMAPSfinanțat de Interreg Next Black Sea Basin și cofinanțat de Uniunea Europeană.
ONG Mare Nostrum este partener în cadrul proiectului și a organizat primul eveniment în România la începutul lunii februarie. Obiectivul evenimentului a fost acela de a aduce în atenția publicului țintă scopul proiectului de mediu. În cadrul acestuia au participat 25 de invitați de la diverse instituții publice, alături de care organizația a prezentat punctele importante ale proiectului, dar și portofoliulelectronic de mediu (eFolio).
Portofoliul electronic de mediu (eFolio)reprezintă un rezultat cheie al cooperării între partenerii proiectului și va oferi o soluție rentabilă pentru atingerea obiectivelor naționale și regionale de conservare aleecosistemului Mării Negre. Componentele acestuia includ un sistem de suport pentru decizii, șabloane pentru protocoale de monitorizare, instrumente pentru cetățeni și practici de bună guvernanță pentru ariile marine protejate.
Cel de-al doilea eveniment important a fost anunțarea câștigătorilor în cadrul concursului de fotografie Wonders of the Black Sea: A Biodiversity Perspective .Concursul de fotografie a fost deschis participării publice din țările riverane Mării Negre. Astfel, în cadrul acestuia au fost înscrise 107 fotografii creative. România a fost reprezentată în cadrul concursului de 52 de participanți, care au avut posibilitatea de a trimite pentru înscriere maxim 3 fotografii, care să corespundă tematicii abordate. Astfel, în urma jurizării au fost premiate cele mai reprezentative 10 fotografii din fiecare țară, iar lucrările câștigătorilor vor fi recunoscute și promovate în cadrul proiectului atât la nivel național, cât și regional.
Prin intermediul concursului s-a urmărit promovarea conservării biodiversității și a patrimoniului natural al Mării Negre și creșterea gradului de conștientizare a publicului, cu privire la importanța ecosistemelor marine și a ariilor marine protejate.Perioada de înscriere a fost între 31 octombrie 2024 și 19 ianuarie 2025. În cadrul concursului au fost oferite 3 teme de abordare: fauna și flora marină și de coastă a Mării Negre, peisaje terestre și marine de la Marea Neagră și impactul uman și protecția mediului în Marea Neagră.
MARMAPS își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța conservării ecosistemului Mării Negre și să implice factorii de decizie în dezvoltarea soluțiilor de planificare maritimă, care promovează conservarea și restaurarea biodiversității marine.
*** Proiectul “Open environmental eFolio for joint maritime spatial planning and conservation of the valuable Black Sea Basin marine ecosystems” MARMAPS, BSB00113, este finanțat de Interreg Next Black Sea Basin, cofinanțat de Uniunea Europeană și are un buget total de 498.358€.
Sursă: ONG Mare Nostrum