TULCEA: Cursuri de prim-ajutor de bază pentru personalul din învăţământ
Casa Corpului Didactic (CCD) şi filiala teritorială a organizaţiei umanitare Crucea Roşie Română.
![TULCEA: Cursuri de prim-ajutor de bază pentru personalul din învăţământ TULCEA: Cursuri de prim-ajutor de bază pentru personalul din învăţământ](https://www.radioconstanta.ro/wp-content/uploads/2025/02/michel-e-fSO8pdTu8Pk-unsplash-850x478.jpg)
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 februarie 2025, 18:04
Casa Corpului Didactic (CCD) şi filiala teritorială a organizaţiei umanitare Crucea Roşie Română au încheiat un parteneriat prin care cadrele didactice, cele nedidactice şi personalul auxiliar din unităţile de învăţământ din judeţul Tulcea pot urma cursuri de prim ajutor de bază, în ultimele două săptămâni 40 de angajaţi ai şcolilor din judeţ absolvind deja cursurile.
Cursul de prim-ajutor de bază este obligatoriu pentru personalul din sistemul educaţional, este primul de acest fel derulat în baza unui parteneriat între cele două entităţi, durează 12 ore, iar primele sesiuni de instruire s-au desfăşurat în municipiul Tulcea, participanţii fiind din diferite localităţi din judeţ.
‘Este un curs mai mult aplicat în care se diseminează informaţii practice pentru acordarea primului ajutor de bază. Ce înseamnă primul ajutor de bază? Este primul ajutor acordat de personalul care nu are cunoştinţe medicale şi care trebuie să intervină fără a avea la dispoziţie mijloace specifice de intervenţie’, a precizat directoarea filialei teritoriale a Crucii Roşii Române, Simona Covaliov.
La rândul său, directoarea CCD, Gabriela Nichifor, a menţionat că profesorii care au terminat deja cursul l-au apreciat ca fiind ‘o nevoie’.
‘Mi-au atras atenţia mesajele pe care colegii le-au formulat atunci când au fost întrebaţi de ce vor să urmeze acest curs. Mesajul general a fost că acest curs este important pentru siguranţa personală şi a familiei lor, apoi pentru copii şi cei care alcătuiesc comunitatea de învăţare de la nivelul unităţii şcolare. Mai mult decât atât, mi-a atras atenţia convingerea cu care spuneau acest lucru. Cred că este un curs pe care o să-l organizăm pe parcursul întregului an şcolar şi nu numai. Intenţionăm să extindem această colaborare’, a mai spus directoarea CCD, Gabriela Nichifor.
Cursul costă 200 de lei, poate fi plătit şi cu cardul de primă de carieră didactică sau din fondurile puse la dispoziţie de autorităţile locale unităţilor de învăţământ pentru formarea angajaţilor din sistemul educaţional, iar informaţiile pot fi diseminate şi în timpul cursurilor de educaţie pentru sănătate.
CCD are ca obiectiv principal formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar prin programe de formare continuă, cursurile oferite angajaţilor din sistem din judeţul Tulcea beneficiind de sprijinul unor cadre universitare din Bucureşti sau din Constanţa.
Sursa – Agerpres