DIALOGURI LA ZI | Măsuri și efecte, la 9 luni de la adoptarea legii „păcănelelor”
La 29 aprilie 2024 a intrat în vigoare o lege care conţine prevederi ce limitează activitatea sălilor de jocuri.

Publicat de Doina Sirbu, 10 februarie 2025, 16:59
Ce s-a schimbat de la apariția acestei legi din perspectiva administrațiilor locale? Cum este aplicată legea în localitățile sub 15 mii de locuitori? Răspunsurile au venit astăzi, din partea unor primari dobrogeni!
La 29 aprilie 2024 a intrat în vigoare o lege care conţine prevederi ce limitează activitatea sălilor de jocuri. Este vorba despre interdicţia ca acestea să poată funcţiona în localităţile cu mai puţin de 15 mii de locuitori, ceea ce înseamnă marea majoritate a localităţilor din ţară.
Potrivit datelor celui mai recent recensământ, aproape 96% din localitățile României sunt vizate de această lege. Constanța, Cernavodă, Mangalia, Medgidia, Năvodari și Tulcea sunt localitățile din Dobrogea, care au peste 15.000 de locuitori. Toate celelalte sate și orașe din zonă, nu pot avea potrivit legii săli de jocuri de noroc.
La Babadag, Sulina și Agigea, primarii ne-au asigurat că legea se respectă și că pe teritoriul localităților pe care le administrează, nu mai există săli de jocuri de noroc. La Tulcea, municipiu cu puțin peste 70 000 de locuitori, ar trebui să fie cel mult 4 săli de jocuri, dar în realitate sunt 90. De ce? Primăria nu acordă sau ridică licența de funcționare. De acest lucru se ocupă Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, instituție care monitorizează și aprobă funcționarea acestui sector. Primăriile pot elibera doar adeverințe cu numărul de locuitori sau pot crește impozitul cu 50%, așa cum se întâmplă la Tulcea pentru reducerea fenomenului.
La Valu lui Traian, primarul Iulia Iurea, spune că datele statistice recente arată, peste 18.000 de locuitori, asta înseamnă că aici, ar trebui să funcționeze o singură sală de jocuri de noroc, dar în realitate sunt 4.
Ar fi trebuit să îl avem ca invitat în emisiune pe domnul Cristian Radu, consilierul președintelui Oficiului Național al Jocurilor de Noroc, pentru a vorbi despre cum se aplică legea interzicerii sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. După ce inițial a confirmat participarea la emisiune, astăzi ne-a transmis printr-un mesaj că nu mai acordă interviuri din pricina modului de tratare al mesajelor instituției în media, în ultimul timp, prin trunchiere și reinterpretare. Interviul ar fi fost în direct, deci, nu putea fi vorba de așa ceva. Cu siguranță, industria jocurilor de noroc este un subiect sensibil și de lipsa de transparență din partea acestei instituții ne-am mai izbit și în anii trecuți.
Urmărim în continuare subiectul și respectarea legii, pentru o viață mai bună. Până atunci, nu depășiți limita între distracție și recreere prin jocuri de noroc! Dacă jucați, jucați responsabil!
Ascultați aici, emisiunea „Dialoguri la zi”, ediția 10 februarie 2025, realizată de Liliana Fustanela: