TULCEA: Dezvoltarea de servicii publice digitalizate în Delta Dunării
Consultări cu comunitățile din Sulina și Mahmudia, în cadrul proiectului 5G-CDD.
![TULCEA: Dezvoltarea de servicii publice digitalizate în Delta Dunării TULCEA: Dezvoltarea de servicii publice digitalizate în Delta Dunării](https://www.radioconstanta.ro/wp-content/uploads/2025/02/5GCDD-850x478.jpg)
Publicat de Adina Sîrbu, 6 februarie 2025, 12:37
Reprezentanţii Fundaţiei Orange se întâlnesc, joi şi vineri, cu comunităţile locale din Delta Dunării pentru a le consulta în ceea ce priveşte modul de dezvoltare a unor servicii de interes public pe baza creşterii conectivităţii prin fibra optică şi Internet de mare viteză.
Dezbaterile vor avea loc în oraşul Sulina şi în satul Mahmudia, în cadrul proiectului 5G – Connect Danube Delta, rolul acestora fiind de a adapta toate aplicaţiile la nevoile zonei, astfel încât infrastructura tehnologică să fie la îndemâna şi în beneficiul populaţiei locale, a declarat directorul executiv al Fundaţiei Orange, Ovidiu Ana.
„Avem patru studii de caz. Pentru educaţia şcolară, vom dota 18 şcoli din Deltă cu laptopuri, table interactive, ochelari de realitate virtuală şi vom instrui profesorii să le folosească în procesul de predare. Pentru adulţi, în Centrul comunitar Ivan Patzaichin din Mila 23, am lansat un spaţiu de învăţare unde antreprenorii locali pot învăţa să facă site-uri, de exemplu, iar turiştilor să le fie mai uşor să ajungă la ei. Vom dota cabinetele medicale cu tablete şi le vom oferi acces la o platformă de telemedicină, astfel încât cetăţenii, medicii şi asistentele să poată accesa acest serviciu. În zona de mediu, alături de Politehnica Bucureşti, în Deltă, se vor implementa senzori care vor comunica cu stakeholderii din domeniu, astfel încât să se acceseze diverse informaţii şi să se poată interveni rapid”, a menţionat directorul executiv al fundaţiei.
Ovidiu Ana a mai spus că toţi partenerii implicaţi în proiect au deja soluţii, însă ele trebuie adaptate condiţiilor Deltei şi nevoilor specifice comunităţilor locale: „Chiar dacă nu putem crea autostrăzi, infrastructura digitală va ajuta mult comunitatea. (…) Ne aşteptăm ca în aprilie să avem primele localităţi conectate la fibră optică, iar primele cursuri pentru adulţi vor fi în luna mai”.
Potrivit Consiliului Judeţean, până în prezent, în cadrul proiectului 5G-CDD, a fost finalizat planul detaliat de implementare a soluţiilor de conectivitate de integrare a aplicaţiei, s-au făcut comenzile pentru echipamente şi s-au încheiat proiectele detaliate de implementare pentru staţiile de bază din primele localităţi.
Proiectul a început în octombrie 2024, este derulat de un consorţiu format din Orange Romania, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Universitatea Naţională de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, Virtual Board, alături de partenerii asociaţi CJ şi Telios Care, şi prevede asigurarea conectivităţii 5G în Sulina, Letea, Periprava, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe, Mahmudia, Beştepe, ChiliaVeche, Ceatalchioi, Plauru, Tatanir, Murighiol, Maliuc, Malcoci, Partizani, Gorgova, Crişan, Mila 23, Caraorman, Nufăru, Mineri şi Isaccea.
Termenul estimat pentru finalizarea proiectului finanţat de Comisia Europeană este 30 septembrie 2027.
Sursă: AGERPRES