FPIOR: Traficul de pasageri pe aeroporturile românești a crescut cu 6% în 2024
Cea mai mare problemă a turismului românesc este deficitul major de promovare, susține Corina Martin, secretar general FPIOR.
![FPIOR: Traficul de pasageri pe aeroporturile românești a crescut cu 6% în 2024 FPIOR: Traficul de pasageri pe aeroporturile românești a crescut cu 6% în 2024](https://www.radioconstanta.ro/wp-content/uploads/2025/02/calator-aeroport-pixa-850x478.jpg)
Publicat de Adina Sîrbu, 6 februarie 2025, 13:15
Potrivit bilanțului prezentat de Asociația Aeroporturilor din România la Conferința Națională de Aviație de la Brașov, traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România în 2024 a crescut cu aproape 6% față de anul precedent și cu 12% comparativ cu anul 2019.
Astfel, peste 26 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile românești, anul trecut, față de 23 de milioane raportate în 2023.
Se păstrează trendul ascendent în ceea ce privește pasagerii zborurilor internaționale (+7% în 2024 față de 2023), dar și scăderea numărului pasagerilor pe zborurile interne (-6% în 2024 față de 2023).
Un moment important pentru sectorul aviatic românesc petrecut în anul 2024 a fost aderarea României la spațiul Schengen aerian începând cu data de 31 martie, ceea ce a însemnat eliminarea controalelor la frontieră și acest lucru a determinat o creștere a eficienței operaționale și timpi reduși de așteptare pentru călători.
Din totalul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile românești după momentul aderării României la spațiul Schengen aerian, 70% s-au deplasat în interiorul spațiului Schengen și 30% au călătorit spre/dinspre destinații non-Schengen.
În privința numărului de pasageri, pe primul loc se plasează Compania Națională Aeroporturi București (Aeroporturile Henri Coandă și Băneasa), cu 16 milioane de pasageri. Urmează Aeroportul Cluj-Napoca – 3 milioane de pasageri, cel din Iași, cu 2 milioane de pasageri, iar pe locul patru se situează Timișoara, cu 1,3 milioane de pasageri.
Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR):
„Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, bilanțul anului 2024 arată peste 14 milioane de sosiri în unități de cazare autorizate din România. Din păcate, există în continuare un procent însemnat de înnoptări în apartamente și structuri de cazare neautorizate, care, de fapt, măresc consistent numărul real de turiști din România.
La fel ca în aviație, și industria ospitalității a înregistrat, la finalul 2024, o creștere de 5% față de 2023.
Turoperatorii și antreprenorii din industria ospitalității din România își doresc, însă, mai multe zboruri charter către destinațiile românești, care să aducă turiști străini în destinațiile noastre și nu doar să ducă turiștii români în vacanțe în afara României.
(…) Lansăm, astăzi, în premieră, zboruri charter Tel Aviv – Brașov și Tel Aviv – Constanța, pentru sezonul de vară 2025, zboruri ce vor aduce peste 8.000 de turiști israelieni în județele Brașov și Covasna (pachete de sejur balnear, pachete de vacanță de familie, city break-uri la Brașov etc.) și peste 4.000 de turiști israelieni pe litoral.
Estimăm că valoarea unui pachet de vacanță pe care îl plătește un turist israelian pentru o vacanță pe litoral sau în Brașov se ridică la 800 – 1.000 de euro/turist, deci cele două destinații vor atrage între 40 și 80 milioane euro în acest sezon.
Tour-operatorul israelian aduce de 10 ani turiști israelieni pe litoralul românesc și la București, și este prima oară când include aeroportul și destinația Brașov în planurile sale.
În privința zborurilor Tel Aviv – București, același turoperator va aduce peste 12.000 de turiști israelieni în acest an.
Cea mai mare problemă a turismului românesc nu este infrastructura sau calitatea serviciilor turistice din hotelurile sau restaurantele românești (acestea sunt false motive, total lipsite de temei), ci deficitul major de promovare turistică a României – bugetele anuale de promovare minore și lipsa unei strategii reale de comunicare și promovare a României turistice”.