Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, aprobate de Legislativ
Cele două proiecte de lege vor merge la preşedintele ţării pentru promulgare.
Publicat de Adina Sîrbu, 6 februarie 2025, 07:03
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 şi proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate, miercuri seara, de plenul reunit al Parlamentului.
Au fost 254 de voturi „pentru” și şi 192 de voturi „împotrivă” pentru proiectul legii bugetului, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat s-au înregistrat 255 de voturi „pentru” şi 192 de voturi „împotrivă”.
Cele două proiecte de lege vor merge la promulgare la preşedintele ţării, iar după semnarea decretelor ele vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Premierul Marcel Ciolacu a apărat, în plen, proiectul de buget.
„Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalţi spun că, dimpotrivă, este un buget optimist şi că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, s-a mărit TVA-ul şi s-au luat bani cu împrumut de la FMI! Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creştere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creştem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populaţiei, în special al celor cu venituri mici. Şi nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene şi bani din PNRR”, a declarat șeful executivului.
Potrivit premierului, bugetul are cea mai mare alocare de resurse din finanţări europene de la aderarea în blocul comunitar, investiţii majorate la 150 de miliarde de lei pe an, bani în plus pentru spitale şi servicii medicale, pentru educaţie, pentru dezvoltare regională şi pentru infrastructură.
„Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca şi noi, făcând deficite bugetare semnificative! Spania, Italia, Franţa, Portugalia, Belgia sau Grecia şi alte ţări moderne ale continentului au cheltuit masiv, şi nu doar din bani europeni. Dacă ne uităm la gradul lor de îndatorare publică şi îl comparăm cu al României, suntem la jumătate din ponderea lor, iar 2025 şi 2026 sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre. Aceasta este adevărul acceptat de partenerii din Comisia Europeană prin Planul Bugetar Structural. Am câştigat o fereastră uriaşă de timp pentru a ne dezvolta ţara, 7 ani, şi am de gând să o folosesc la maximum, în acelaşi timp cu a onora la virgulă angajamentul luat în faţa Comisiei de a reduce deficitul şi a ne încadra în 7% din PIB”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.
În ședințe maraton ale comisiilor de buget-finanțe, desfășurate până în noaptea de marți spre miercuri, sumele alocate ordonatorilor de credit au fost aprobate rând pe rând.
Aleșii au depus peste 4.000 de amendamente.
Construcţia bugetară este structurată pe o creştere economică de 2,5%, pe o inflaţie de 4,4 procente şi un deficit bugetar estimat la 7% din Produsul Intern Brut.
Ministrul Finanţelor a dat asigurări, din nou, că nu s-au luat în calcul creşteri de taxe şi impozite.
„Calculele sunt făcute pe impozitele şi taxele aflate în vigoare acum. Ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spaţiul fiscal pentru indexări. Ajutoarele sunt alocate în sumă de două miliarde de lei”, a explicat Tánczos Barna.
El a subliniat, în plenul reunit al Legislativului, că bugetul de stat pentru 2025 este cumpătat și se bazează pe o creştere prudentă a veniturilor, fără exagerări.
De asemenea, el a arătat că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat prevede „în primul şi în primul rând plăţile pentru pensii”.
„Indiferent cine va fi peste trei, peste patru, peste cinci ani de zile la guvernare şi la Ministerul Finanţelor, angajamentul României faţă de Comisia Europeană trebuie respectat, pas cu pas trebuie să reducem deficitul bugetar, trebuie în acelaşi timp să păstrăm investiţiile. Investiţiile sunt motorul economiei, iar investiţiile sunt păstrate şi în acest buget. (…) Acest buget este un buget cumpătat, un buget care se bazează pe o creştere prudentă a veniturilor, fără exagerări”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Surse: AGERPRES, RRA